ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin 12'si firari, 150 kişinin yargılandığı davada, sanık savunmalarının alınmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, taraf avukatları ve izleyiciler katıldı.

Savunmasını yapan eski üsteğmen Bayram Üstündağ, 2015'te KKK karargahında görevlendirildiğini, burada görev yaptığı yaklaşık bir yıl boyunca iş yoğunluğundan sık sık akşam saatlerinde mesaiye devam ettiğini söyledi. Olay akşamı da bu kapsamda mesaiye kaldığını iddia eden sanık Üstündağ, saat 21.00 sularında evine gitmeden önce nöbet kulelerini dolaştığı esnada kantin bölgesinde birkaç kişinin olduğunu, buradaki tanımadığı bir yarbayın yanındakilere tatbikat olduğunu söylediğini ileri sürdü.

Söz konusu yarbayın kendisine, "siber savunma tatbikatı" yapılacağını söyleyerek, kantindeki askeri personelin telefonlarını toplaması emrini verdiğini anlatan Üstündağ, topladığı telefonları emanet dolabına koyduğunu aktardı.

Yaklaşık yarım saat sonra telefonları dağıtarak, kantinin kapatıldığını belirten Üstündağ, nöbet kulübelerini tekrar dolaşmaya başladığını anlattı. Sanık Üstündağ, sözde tatbikata katılan askerlerce nöbet kulübeleri ve nizamiye bölgelerinin takviye edildiğini gördüğünü de dile getirdi.

Üstündağ, bir süre sonra savaş uçaklarının uçmaya başladığını, Albay Hasan Yılmaz'ın, "Kışlaya saldırı olabilir, herkes silah alsın" dediğini, kendisinin de G-3 piyade tüfeği alarak, emir doğrultusunda 3 No'lu nizamiyeye emniyet amaçlı gittiğini savundu.

Nizamiyedeki televizyondan Başbakan Binali Yıldırım'ın darbe girişimine ilişkin açıklamalarını gördüğünü anlatan sanık Üstündağ, darbe girişiminin bastırılmasından sonra 16 Temmuz'da nöbetçi olduğundan mesaisine devam ettiğini, suçsuz olduğunu beyan etti.

Mahkeme heyetinin, elinde plastik kelepçe ile görüldüğüne dair tanık Ş.A'nın beyanlarını sorduğu sanık Üstündağ, "Tarafıma iftira atılıyor." savunmasını yaptı.

Üst arama tutanağında, "1 ABD Doları" ile birkaç adet eski para bulunduğu sorulan sanık Üstündağ, "Onlar benim koleksiyonumun bir parçası, bunun başka bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

Eski üsteğmen Fatih Yılmaz, darbe girişiminden önce tayin dairesinde görevli olduğunu, 15 Temmuz günü Albay Hasan Yılmaz'ın yanına giderek koordine edilmesi gereken işleri görüşmek istediğini, onun da yoğun olduğunu söyleyerek, "akşam saatlerinde görüşelim" dediğini aktardı.

Akşam saat 21.45'te Albay Yılmaz'ın kendilerini arayıp, 24 No'lu kapıya çağırdığını beyan eden sanık Yılmaz, yolda karşılaştıkları Albay Erkan Erol'un kendisini takip etmelerini söylemesi üzerine onunla otopark bölgesine gittiklerini anlattı.

Burada, bazı askerlerin silah aldığını anlatan Yılmaz, bir terör saldırısından bahsedildiğini, darbe girişiminden ise gece saat 01.00 sularında haberdar olduğunu öne sürdü. Darbe girişimi sırasında hiç silah almadığını ve FETÖ üyesi olmadığını savunan sanık Yılmaz, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Davanın görülmesine yarın devam edilecek.

Muhabir: İsmet Karakaş

Kaynak: AA