Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesince, terör suçlarından yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, savunmasını tamamladığı gerekçesiyle bu davada adli kontrol şartıyla tahliyesi kararlaştırıldı. Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, hakkında kesinleşmiş 4 yıl 9 ay hüküm olduğu için Demirtaş'ın cezaevinden çıkamayacağını söyledi. HDP'nin hukukçu Milletvekili Meral Danış Beştaş ise Demirtaş'ın cezaevinde kaldığı sürenin kesin mahkumiyetten mahsup edilmesi gerektiğini ve Demirtaş'ın denetimli serbestlikle bırakılacağını iddia etti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" suçlarından yargılandığı davada savunmasını tamamladığı gerekçesiyle tahliyesine karar verildi.

Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Edirne'deki cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş ile telekonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu, avukatları ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme heyetince, önceki ara karar gereği duruşma salonunda hazır edilmesi için müzekkere yazılan Demirtaş’ın sağlık sorunları gerekçesiyle hazır bulundurulmadığı ve avukatlarının mazeret dilekçesi göndererek duruşmaya katılmadığı bildirildi.

Sanık Demirtaş, avukatlarının hazır olmadığını belirterek, savunmasını hazırlayabilmesi için süre verilmesini istedi.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, bu aşamada yargılamaya ilişkin diyeceğinin bulunmadığını kaydederek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Demirtaş, mütalaanın gerekçesiz olduğunu ileri sürerek, tahliyesine yönelik talebinin olmadığını söyledi.

Müzakerenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık avukatlarının gerekçe göstermeden mazeret dilekçesi verdikleri gerekçesiyle bu taleplerinin kabul edilmediğini ve henüz savunma yapılmayan 4'üncü, 5'inci, 8'inci ve 11'inci fezlekeler hakkında davanın sürüncemede bırakılmaması adına sanığın savunmasını yapmış sayılmasına hükmedildiğini bildirdi.

Heyet, Demirtaş'ın savunmasını yapmış olduğu gerekçesiyle adli kontrol şartıyla tahliyesine oy birliğiyle karar verdi.

Karşı devrimin son taarruzu ve barolar Karşı devrimin son taarruzu ve barolar

Kararın ardından Demirtaş, "Hükümlü olduğum için şimdilik cezaevindeyim. Adil yargılanma için hayırlısı olsun." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, daha önce "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılandığı davada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 4 yıl 8 ay hapse mahkum edilmiş, karar, istinaf mahkemesince hukuka uygun bulunmuştu. Bundan dolayı Demirtaş cezaevinden çıkamayacak.

Davanın görülmesine 7-8 ve 9 Ocak 2020'de devam edilecek.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATI: BIRAKILMAYACAK

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, “Ancak kesinleşen bir mahkumiyet kararı nedeniyle cezaevinden hemen çıkamayacak. Tutuklulukta geçen sürenin mahsubu ve denetimli serbestlik başvurusundan sonra kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

HDP: DEMİRTAŞ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR

HDP, resmi Twitter hesabından Selahattin Demirtaş hakkında verilen tahliye kararına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, "Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, bugün Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında Mahkeme Heyeti tutuklu bulunduğu dosyadan Demirtaş’ın tahliyesine karar vermiştir. Kararın gereği yerine getirilerek, Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

'MAHSUP BAŞVURUSU YAPIRSA BIRAKILIR'

HDP'nin hukukçu Milletvekili Meral Danış Beştaş ise Twitter'dan şunları yazdı:“4 yıl 8 aylık ceza İçin mahsup başvurusu yapılacak. 2 yıl 10 aydır Cezaevinde olduğu İçin Yargıtay kararlarına göre son 1 yıllık denetimli serbestlik süresi içinde. Bu nedenle gecikmeden bırakılması gerekiyor...”