Büyükşehir Belediyesi, aldığım ‘ücretsiz seyahat kartı’mı hiçbir gerekçe göstermeden iptal etti. Tekrar almak için dava açmam gerektiği söylendi. Ancak dava masraflarını karşılama imkânım yok. Ne yapmalıyım?”


SORU: “Büyükşehir Belediyesi, aldığım ‘ücretsiz seyahat kartı’mı hiçbir gerekçe göstermeden iptal etti. Tekrar almak için dava açmam gerektiği söylendi. Ancak dava masraflarını karşılama imkânım yok. Ne yapmalıyım?” Ahmet K.
 
Her türlü hak ihlali bir davanın konusudur. Dolayısı ile hakkı ihlal edilen herkes dava açıp hakkını arayabilir. Fakat ülkemizde yargı hizmetleri ücretsiz değil. Dava masrafı ve avukatlık ücreti düşünülünce kimilerinin hak arama isteği de tabiatı ile ortadan kalkıyor.
Ahmet Bey’in sorusu üzerinden gidersek, kamu kurum ve kuruluşlarının her türlü işlemi de dava konusu olabilir. Ancak İdare Mahkemesinde açılabilecek bu davada harç ödemek gerekir. Bu noktada 2010’da yapılan tarihî anayasa referandumda kurulan bir kurumu hatırlatmakta fayda var: Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK)
HİÇ BİR ÜCRET ÖDEME ŞARTI YOK
 
Kamuoyunda “Ombudsman” diye de bilinen bu kurum, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını incelemek, araştırmak ve tavsiyede bulunmak üzere kuruldu. KDK’dan bahsetme nedenim, söz konsu kuruma başvuruların “ücretsiz” olması.

KDK, tüm kamu idarelerinin, sosyal güvenlik kurumlarının, belediyelerin, döner sermayeli kuruluşların, kanunlarla kurulan fonların, kamu tüzel kişisi kuruluşların, kamu iktisadî teşebbüslerinin, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait kuruluşların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, kamunun ortak ve sürekli bir ihtiyacını karşılayan ve idarî düzenleme, denetim ve gözetimde kamu hizmeti yürüten özel hukuk tüzel kişilerinin, eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarına ilişkin şikâyetleri inceleyip tavsiyede bulunuyor.
 
İNTERNETTEN DE YAPILABİLMEKTE
 
Bir dilekçe ile Kaymakamlık vasıtasıyla veya elektronik ortamda şikâyet başvurusu yapılabiliyor. Kurumun internet sitesindeki http://ebasvuru.ombudsman.gov.tr/Giris.aspx adresinden elektronik sistem aracılığıyla şikâyet başvurusunda bulunulabiliyor. Sitede başvuru için hazırlanmış formlar da var.
 
Ahmet Bey, dava masraflarını karşılama imkânınız yoksa bu yolu deneyebilirsiniz. Başvuru için hiçbir ücret, harç, masraf vs. alınmayacaktır. Ayrıca başvurunun kısa sürede değerlendirilip olumlu bir sonuç alabileceğinizi söyleyebilirim.


Avukat Kadir KÖKTEN - MİLLET GAZETESİ
          [email protected]

http://gundem.millet.com.tr/ombudsmana-nasil-basvurabilirsiniz-haberi/1272448