Mülakat Soruları Nasıl Yanıtlanmalı?

İş başvurularının en önemli ve kritik aşaması mülakatlardır. Başvurunuz kabul edildikten sonra işvereniniz sizin işe uygunluk derecenizi ölçmek için mülakata katılmanızı isteyecektir. Mülakatlarda eski iş deneyimlerinizden şirkete katacağınız değere kadar pek çok soru size sorulabilir. Mülakatlarda sorulacak sorular genelde belirsiz olduğundan mülakat sorularına cevap vermek adayları tedirgin etmektedir. Sizinle paylaşacağımız bilgilerle mülakat sorularına doğru ve istenen kriterlere uygun yanıtlar verebilir; başarılı bir mülakat geçirebilirsiniz.

Mülakatta Neler Sorulur?

İş mülakatında sorulacak sorular işverenin ve firmanın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Örneğin, bir mağaza mülakatta adaylarına mağazada başvurdukları iş pozisyonuna göre sorular sorarken; bir mühendislik firması adaylarının mühendislik eğitimi ve becerilerine uygun sorular soracaktır. Ancak başvurduğunu firma ne olursa olsun ortak sorulan bazı sorular vardır. Bu sorular işvereninizin genel kapsamda uygun bir aday olup olmadığınızı anlamasına yardımcı olan sorulardır. Bu sorularda 6N1K soruları sorulmaktadır. Bu sorularda ne, nerede, nasıl, nereden, kim ve ne zaman gibi soru edatlarıyla sorular adaya yöneltilir. Mülakat sorularıyla ilgili örnek soruları incelemek ve mülakata hazır bir şekilde gitmek istiyorsanız mülakat süreciyle ilgili bilgi veren şu adresi  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Temel Vatandaşlık Hakları Nelerdir? Bilmemiz Gereken Öneli Vatandaşlık Hakları Nelerdir? Temel Vatandaşlık Hakları Nelerdir? Bilmemiz Gereken Öneli Vatandaşlık Hakları Nelerdir?

            Ne ve Neden Soruları

Bu sorulardan ne ve neden soruları adaylarda negatif duygular yarattığından stres sorusu kategorisinde yer almaktadır.  Bu sorulara doğru ve işvereni tatmin edecek cevaplar verilebilmesi için adayın iş pozisyonunu derinlemesine incelemiş olması, farkındalığının yüksek ve tecrübeli bir aday olması gerekir. Bu sorulara örnekler vermek gerekirse, iş hayatınızdaki motivasyonunuz nedir ve şirketimize neler katabilirsiniz soruları ne soru kalıbına örnektir. Önceki işinizden neden ayrıldınız ve neden şirketimize başvuruyorsunuz soruları ise neden soru kalıbına örnek sorulardır.

            Nasıl Soruları

Bu soru kalıbının genelde geçmişteki çalışmalarınızla ilgili konularda kullanılan bir soru kalıbıdır. Hem başvurulan iş pozisyonundaki gelişim hem de önceki iş deneyimleriyle ilgili sorular adaya yöneltilir. Nasıl soru kalıbına örnek vermek gerekirse, önceki iş deneyiminizde belirttiğiniz projeyi nasıl yaptığınızı anlatabilir misiniz ve bu pozisyonu için nasıl bir kariyer planı çiziyorsunuz soruları örnek verilebilir. Diğer soru kalıpları da mülakata katılan adaya yöneltilse de, adaya en çok sorulan soru kalıpları sizinle paylaştığımız bu ne, neden ve nasıl soru kalıplarıdır. Ortalama bir mülakatın %90’ı bu soru kalıpları üzerinden yürütülmektedir.

Başarılı Bir Mülakatın Püf Noktaları

İş başvurusu için gönderdiğiniz özgeçmiş değerlendirildikten sonra mülakat için yüz yüze ya da online bir buluşma ayarlanır. Bu buluşmaya eğer başvurduğunuz şirket çok büyük bir şirketse insan kaynakları uzmanları katılır. Öte yandan, küçük çaplı bir şirkete başvuru yaparsanız işvereninizin de mülakata katılma ihtimali yüksek demektir. Mülakata katılacaksanız ve başarılı geçmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken pek çok şey vardır.

            İyi Bir Özgeçmiş Hazırlayın ve Hatırlayın

Başvurunuz sırasında özgeçmişinizin kabul edilmesi için özgeçmişinizin etkileyici olması çok önemlidir. Ancak bu şekilde işvereninizde ya da insan kaynakları uzmanında mülakat için uygun bir aday izlenimi oluşturmanız mümkündür. Ayrıca özgeçmişiniz yeterli görülüp görüşmeye kabul edilmenizin ardından mülakat genelde sizin özgeçmişiniz üzerinden ilerler. Mülakattaki jüri, özgeçmişinizdeki dikkat çeken konularla ilgili soruları size yöneltilir. Bu nedenle, mülakata katılmadan önce özgeçmişinizi detaylı bir şekilde öğrenmeniz çok önemlidir. Aynı zamanda, özgeçmişinizde açıkça yer almayan ama çıkarım yapılabilecek konulara da hakim olmanız gerekir. Örneğin, iki iş deneyiminizin arasında birkaç ay ya da yıl varsa bu kariyer boşluğunun nedeni size sorulabilir. Hem etkileyici hem de kolay hatırlanabilen bir özgeçmiş hazırlamak için www.cvmaker.com.tr adresindeki şablonlara göz atabilirsiniz. Bilgilerinizi özgeçmişinize profesyonel bir şekilde yerleştirebilir; görsel olarak da özgeçmişinizi daha kolay hatırlayabileceğiniz bir formata getirebilirsiniz.

            Net ve Dürüst Yanıtlar Verin

Sizin kaçıncı iş başvurunuz olursa olsun, karşınızdaki mülakat jürisinin çok daha fazla işe alım tecrübesi olacağını göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu nedenle işvereninizi etkilemek için hem özgeçmişinizde hem de mülakatta doğru olmayan, şaibeli bilgilere yer vermemelisiniz. Mülakattaki duruşunuz ve ses tonunuzdan doğru söylemediğiniz anlaşılırsa, size yöneltilen en küçük bir soruda bu durum alenen ortaya çıkabilir. Bu durumdan kaçınmak için her zaman net, dürüst ve tereddütsüz bir şekilde sorulara yanıt vermelisiniz.

            Firma Bilgilerine Başvurun

Şirketler, başvuru yapan adayların firmaya dair bir araştırma yapmış olmasına önem verirler. Bu detay başvurunuza ne kadar özen gösterdiğinizi ve işi ne kadar istediğinizi gösteren bir işaret olacaktır. Bu nedenle hem firmayı hem de başvurduğunuz iş pozisyonunu detaylı bir şekilde araştırmanızı öneririz. Böylelikle sorulan sorulara yanıt verirken cevaplarınızı firmanın misyon, vizyon ve değerlerine atıf yaparak cevap verebilir; mülakat jürisini etkileyebilirsiniz.

            Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin

Her adayın kariyer konusunda hem güçlü hem de zayıf olduğu bazı alanlar vardır. Başvuruda adaylara güçlü ya da zayıf yönleriyle ilgili sorular sıkça yöneltilmektedir. Zayıf ve güçlü yönlerinizin farkında olmanız ve zayıf yönlerinizi geliştirmek için gösterdiğiniz çaba, şirkete azminizi gösterecektir. Örneğin, eğer toplum önünde konuşmak sizin zayıf yönünüzse ve konuşurken çok geriliyorsanız bu konuda aldığınız bir eğitim ya da katıldığınız çalışmalar işvereninizin ilgisini çekecektir.

            Sakin, Güçlü ve İletişime Açık Bir İzlenim Bırakın

Mülakat sırasında sorulara verdiğiniz yanıtlar kadar bu sorulara yanıt verme biçiminiz de çok önemlidir. Kambur, kendisine güvenmeyen ve zayıf görünen bir aday izlenimi çizmemeniz çok önemlidir. Mülakatta güçlü, karşınızdaki kişinin dediklerine kulak kesilen ve sakin bir imaj çizmenizi öneririz. Mülakat sırasında nasıl davranacağınıza dair daha detaylı bilgi almak için http://karmer.uludag.edu.tr/Sayfa/DetayGoster/5 adresine bir göz atabilirsiniz.