Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında Bursa Valiliğinin talebiyle Uludağ Üniversitesi tarafından “halkı yanlış bilgilendirmek” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Türk Tabipler Birliği (TTB) koronavirüs pandemisi sürecinde iktidarı bilgileri şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşmaya davet eden, vakalar devam ederken hızla normalleşmenin sonuçlarının ağır olacağını söylemişti. Türkiye’de vaka sayısı 200 bine yaklaşırken virüsle mücadele etmesi gereken yönetim Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma başlattı. Pala, “halkı yanlış bilgilendirmek” ve “paniğe yönlendirmek” ile suçlandı.

Prof. Dr. Pala, yaptığı birçok açıklamada, haziran başında hayata geçirilen “yeni normal”e ilişkin eleştiri ve kaygılarını sıralamıştı.

detay

Temel Vatandaşlık Hakları Nelerdir? Bilmemiz Gereken Öneli Vatandaşlık Hakları Nelerdir? Temel Vatandaşlık Hakları Nelerdir? Bilmemiz Gereken Öneli Vatandaşlık Hakları Nelerdir?

Pala'nın hakkında soruşturma başlatılmasına gerekçe gösterilen söyleşi ise yerel bir internet sitesinde Nisan ayında yayımlanmıştı. Söz konusu söyleşide Pala, gerçek vaka ve ölüm sayılarının açıklananın çok üzerinde olduğunu belirtmişti.

BİRGÜN’E KONUŞMUŞTU

Pala, BirGün’e yaptığı açıklamalarda da iktidarın salgın politikasını eleştirmişti. “11 Mayıs’ta AVM’lerin açılması ve 1 Haziran’da hemen hemen her yerin açılmasıyla gerçekten sıkıntılı bir döneme girdik” diyen Pala, şöyle devam etmişti: “2 Haziran’da 800’ün altına düşen olgu sayısı bin 500’e doğru çıkış gösterdi. 11 Mayıs’ta vaka sayısı bin 114’tü, sonra biraz yükseldi ama asıl alçalma eğilimine girdiği tarih 17 Mayıs’tır; bin 368 vaka vardı. Dolayısıyla önceki günkü vaka bin 459 vaka, 16 Mayıs’ın üzerinde vaka sayısını karşımıza geçirdi. Yoğun bakımda yatanların sayısına, 6 Haziran’da 591’e düşmüştü, 684'e çıktı. Entübe edilmiş olanlar 3 Haziran’da 261’e kadar düşmüştü, burada da 284 sayısını görüyoruz. Yoğum bakımda yatanların oranlarında da bir artış görmeye başladık. Dolayısıyla bu erken açılmanın etkileri tahmin ettiğimiz gibi çıkmaya başladı. Asıl etkinin 13-14’üncü günlerde olacağını söylemiştik, maalesef dediğimiz gibi oldu.”

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/iktidarin-salgin-politikasini-elestiren-profesore-sorusturma-306755