DİSK’e bağlı Basın-İş SendikasıKorona günlerinde gazetecilik araştırması’ raporunu yayımladı. Koronavirüs salgını döneminde gazetecilerin iş yükünün arttığına dikkat çekilen raporda, hükümetten kağıt desteği talep eden gazetelerin, döviz artışıyla birlikte ithal kağıdı zamlı almak zorunda kaldıklarının altı çizildi.

Salgın süresince matbaa işçilerinin üçte birinin işten çıkarıldığı vurgulanan raporda çok sayıda işçinin de koronavirüs testinin pozitif çıktığı belirtildi. Rapora göre dört matbaa işçisi de yaşamını yitirdi. DİSK Basın iş raporuna göre holdingleşmiş medya, sadece yayın konusunda değil salgına karşı yetersiz ve geç önlem almasıyla da sınıfta kaldı. Muhalif yayınlar kısıtlı imkânlara rağmen çalışanlar için daha kapsamlı önlem aldı.

Basın İş’in raporunda 116 medya çalışanıyla yapılan anketin sonucu da açıklandı. Basın emekçilerinin yüzde 6’sının işsiz kaldığı belirtilen raporda, yüzde 50,9’unun salgın sürecinde tamamen evden çalışmaya geçtiği aktarıldı. Basın yayın ve matbaa alanında, beş kişiden birinin her gün işe gittiği ortaya çıkarken katılımcıların yüzde 16,6’sı da haftanın birkaç günü işe gitmeye devam ediyor. Her gün sokaktan çalışanların oranı yüzde 6,9, haftanın birkaç günü sokakta, geri kalan zamanda ise evde çalışanların oranı yüzde 1,7.

Ankete katılanların ücretlerini alma durumları ise şu şekilde:

Borçlar Kanunu Özelinde Ev Sahibine Tanınan Temel Haklar Nelerdir? Borçlar Kanunu Özelinde Ev Sahibine Tanınan Temel Haklar Nelerdir?

>> Salgın sürecinde maaşı geç ödenen: yüzde 12
>> Maaşını eksik alan: yüzde 8,6
>> Kısa Çalışma Ödeneği alan: yüzde 6,9
>> Hiç maaş ödenmeyen: yüzde 3,4

İŞ YÜKÜ ARTTI

Çalışma şartlarına göre de katılanların yüzde 31’i iş yükünün arttığını, yüzde 19’u çalışma süresinin uzadığını, yüzde 8,6’sı ise mobbinge maruz kaldığını beyan etti.

Basın yayın sektörünün evden çalışmaya uyum sağlayabildiği ifade edilen raporda, mesai saatlerinin belirsizleştiğine dikkat çekildi. Herhangi bir saatte iş yapılması için aranan gazetecilerin aynı zamanda iş yükünün arttığı da belirtildi.

Gazetecilerin CNN Türk binasının önüne konulan konteynırlarda çalışmasının istendiği hatırlatılan raporda, yedi gazeteci istifa etmek zorunda kaldığına ve bu gruba bağlı farklı şirketlerde birçok kişi zorunlu izne çıkartıldığına değinildi.

10 Nisan Cuma akşam ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağının gazeteleri son derece olumsuz etkilediğini vurgulanan raporda, özellikle BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet gibi muhalif medya için büyük bir darbe olduğu belirtildi.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/holding-medyasi-calisani-korumadi-301121