Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetleri ile ilgili hazırladığı Haziran ayı raporunu kamuoyu ile paylaştı.

2016 yılının ilk 6 ayında 153 kadının katledildiğine yer verilen raporda, sadece Haziran ayında 15 kadının katledildiği belirtildi.

Raporda, yıllara oranla kadın cinayetlerinin son 2 yılda ciddi artış gösterdiğine vurgu yapılırken, 2010-2015 yılları arasında bin 345 kadının katledildiğine yer verildi.

'TACİZE DİRENEN 12 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ'

"AKP’nin kadınları hiçe sayan Ortaçağ’da kalma açıklamalarını sürdürmesi ve bu yönde politikaları cinsel şiddetin Mayıs ayına göre 2 katı artmasına sebep oldu" denilen raporda, "Kadınlar, polis, öğretmeni, babası, akrabası, iş arkadaşı, muavin tarafından okulda, iş yerinde, parkta, hastanede, evinde, otobüste bulundukları her alanda cinsel şiddete maruz kalıyor. Ensar'ı aklatmak yetmezmiş gibi Manisa’da yaz okulunu açabilmek için türlü yollara başvurmaları çocukların istismarına bir yenisini ekliyor, çocukların ölümüne yol açıyor. Bu ay Yalova’da 12 yaşındaki Gizem tacize direndiği için öldürüldü" denildi.

Kendi hayatları hakkında karar almak istedikleri için kadınların öldürüldüğüne değinilen raporda, şöyle devam edildi:

"Bu ay öldürülen kadınların yüzde 50’si hem evli hem de çocuklu. Haziran ayı başında Cumhurbaşkanı Erdoğan kadını hiçe sayıp 'anneliği reddeden, evini çekip çevirmeyen kadın eksiktir; yarımdır' açıklamasında bulunurken, kadınların kendi hayatları hakkında karar vermek istedikleri için öldürüldüğü bu ayki verilerle bir kez daha karşımıza çıktı. 19 çocuk annesiz kaldı. Kadınların yüzde 50’si ilişkisini sonlandırmak, kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldü. Kadınların yüzde 60’ı eşi, erkek arkadaşı tarafından öldürüldü."

'KADINLARIN YÜZDE 55'İ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ'

Haziran ayında kadınların yüzde 55’inin silahla öldürüldüğü kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Savaş çığırtkanlığı ile ülkemizde bombaların patlaması normalleştirilmeye çalışılırken, kadınlar bu savaş ortamında bombalarla öldürülürken, bu politikalar kadın cinayetlerinin de artmasına sebep oluyor, kadın cinayetlerindeki vahşetin dozu gittikçe artıyor.
“Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller olan İstanbul, Adana, Muğla, Kocaeli, Manisa illerinde bu ay 2'şer kadın öldürüldü. Öldürülen kadın kardeşlerimizin yüzde 100’ünün devlet tarafından korunup korunmadığı tespit edilemiyor. Bunun anlamı açıkça kadınlar korunmuyor demektir. Devlet burada tersini iddia ediyorlarsa bu konuda açıklama yapmalıdır."

2016 yılının ilk yarısında 153 kadının katledildiğine vurgu yapılan raporda, şunlar aktarıldı:
"AKP iktidarı boyunca kadın cinayetleri artarak devam etmiş, 2010-2015 yılları arasında bin 345 kadın kardeşimizi kaybettik. 6284 sayılı koruma kanunun çıkartılması gibi kadınların mücadelesi ile kadın cinayeti oranları 2011 yılında düşse de AKP’nin kadın düşmanı politikaları, savaş ortamı 2015 yılından itibaren ciddi oranlarda artmasına sebebiyet veriyor.

“Yine bu yıl geçmiş yıllara oranla kadınlar için ölüm, taciz, tecavüz demek olan IŞİD zihniyetinin benimsenmesi kadın cinayetlerinde vahşeti artırıyor. Silah kullanım oranı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yıla oranla yüzde 10’luk artış gösterdi.
“Bu ülkede kadınların olduğu her yerde, her türlü hak ihlaline karşı mücadele ediyoruz. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak Haziran ayında 13 kadın cinayeti, 3 cinsel şiddet, 3 cinsel istismar, 2 öldürmeye teşebbüs, 1 şüpheli ölüm, 1 darp davalarını takip ettik.

DAVALARDAN 3’Ü SONUÇLANDI

“Cansu Kaya davasında sanıklar hakkında beraat kararı verilirken, Mutlu Kaya'nın sanığına 15 yıl hapis cezası, Rabia Aydın’ın katiline 'ağırlaştırılmış müebbet' verildi. Davaların en çok görüldüğü bölge Ege bölgesi ve il İzmir iken ikinci sırada sırasıyla Marmara bölgesi ve İstanbul geliyor."


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr