AK Parti Adıyaman Milletvekili ve Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Dr.M.Murtaza Yetiş tarafından verilen 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 8 inci maddesinin g bendinde değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifi torba yasaya giriyor.

Kanun teklifi, hukuk eğitimi almış fakat hakim ve savcı olmaları mevcut kanunla mümkün olamayan engellilerin, hakim ve savcı olmalarının önündeki engeli kaldıracak. Bu maddenin de TBMM genel kurulundan geçmesi ile kanunlarımızda engellilerin önünde hiçbir yasal engel kalmamış olacak.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Yetiş, AK Parti olarak tüm mevzuatın taranarak engelli vatandaşların önünde engel teşkil eden tüm yasal mevzuatın ayıklandığını, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda değişiklik yapılması için verdikleri kanun teklifinin kabulü ile birlikte tüm yasal engellerin kaldırıldığını vurguladı. AK Parti ile Engellilik konusunda devrim niteliğinde değişimlerin gerçekleştirildiğini savunan Yetiş, engelli bireylerin hayatın tüm alanlarında olmaları, üretken vatandaşlar olarak topluma katkı sağlamaları için hükümet olarak birçok çalışma, proje gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi. 

“Anayasamızın 10 uncu, 49 uncu ve 61 inci maddeleri başta olmak üzere, Devlet Memurları Kanununda da engelli istihdamında ayrımcılık yapılmaması ve istihdamın desteklenmesi esastır. Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye göre, devletin engelli bireylerin engelli olmayanlarla birlikte işe başvurabilmeleri, ayrımcılıktan korunmaları ve kariyer gelişiminde diğer bireylerle eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlama yükümlülüğü vardır. Akli melekeleri yerinde olmayan bir bireyin sağlıklı da olsa zaten eğitim ve sınavlarda başarılı olması mümkün değildir. Akli melekeleri yerinde olma şartıyla bir görme engellinin, bir ortopedik engellinin hakim ve savcı olamaması bir ayrımcılıktır.Bu nedenle Hakim ve savcı olabilmek için gereken eğitim ve sınavda başarılı olma şartlarını yerine getirmiş bir engelli bireyin de bu mesleklerde çalışabilmesini temel bir hak olarak görüyoruz. Bu madde ile, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 8 inci maddesinin g bendinde, hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmayan engelli bireylerin mesleğe alınmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlıyoruz.”