Kardeşin, akraban, arkadaşın senden kefil olmanı isterse; bir, iki kere değil, üç kere düşün. İmzalar atıldıktan sonra hukuken o borçtan sorumlusun. Dikkat! Yardım etmek isterken borç ödemek durumunda kalabilirsin.

[Haber görseli]

NE ANLAMA GELİR?

Kefil olmak borç vermenin bir türü.

Hukuken borcu ve faizini üstleniyorsun demek.

Yapılan düzenlemeye göre eşlerden birinin rızası olmadan kefil olunamıyor.

Borcun ödenmemesi halinde alacaklı önce borçluya gidiyor, ödeyemezse direkt sana geliyor. Onlar için değişen bir şey yok!

Kefil onayı olmadan sözleşmede değişiklik yapılırsa, bunlar kefili ilgilendirmez. Kefilolurken yaptığın sözleşmenin bir örneğini al, altına imza attığın şartları gör.

İMZAYI ATMADAN ÖNCE

Senden kefil olmanı isteyen kişinin risk raporunu iste. Böylece o kişinin kredi notunu, beş yıllık kredi ödeme geçmişini görebilirsin. Bakalım düzenli ödemiş mi?

Kefil olurken; en yakın arkadaşın, kardeşin kim olursa olsun yanınızda saygı duyduğunuz bir kişiyle birlikte konuşun. Ödemelerle ilgili bir aksilik yaşanması durumunda hemen sana haber versin. Gerekirse bunu yazılı hale getirin.

Her ay borçlu olan kişiden düzenli olarak ödemelerle ilgili bilgi iste, kontrol et.

Kefil olduğun kredi miktarı şahsi borçlanma limitinden düşer.

BORÇ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Alacaklı ilk olarak asıl borçludan ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Varsa ev, araba üzerinden borcu alır.

Borçlu aczini ispatlarsa kefil olarak sen bu borcu ödemek durumunda kalırsın. Borcu ödemeye başladıktan sonra kefil olduğun kişiye dava açabilirsin.

Samimiyet çok önemli. eğer kefil olduğun kişi borcu ödeyemediğini söylerse, tedbir alır, borç şoku yaşamazsın.

Gözün gibi baktığın kredi notun düşer. İleride ev, araba kredisi almak istediğinde bankalar olumsuz yanıt verebilir. Bu durum beş yıl boyunca risk raporunda kayıtlı olur.