Destek ve dayanışma duygularını ileten Cumhuriyet dostları, operasyonun sadece Cumhuriyet gazetesine değil, “Demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik” olduğuna dikkat çektiler. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyet’i arayarak gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Gazetemize yönelik operasyonların ardından CHP, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Halkevleri, Ankara Dayanışması gibi çok sayıda sendika ve oda, başlatılan operasyonları protesto etmek için Ankara Büromuzun önünde toplandı. CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, gazetemizin “halkın haber alma hakkını savunduğunu” belirterek, yapılan operasyonu ‘trajikomik kara mizah’ olarak değerlendirdi. “Cumhuriyet gazetesi, laik demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyeti yıkmaya çalışan güçlerin karşısında olmuştur” diyen Keskin, “İktidara niçin muhalif sesleri susturmak istiyorsunuz, neyi saklamaya çalışıyorsunuz, ülkeye gözdağı mı vermeye çalışıyorsunuz” sorularını sordu. Cumhuriyet ile yaşıt Cumhuriyet gazetesinin susturalamayacağını belirten Keskin, iktidarın her geçen gün bataklığa battığını vurguladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB adına açıklama yapan Emin Koramaz, AKP’nin suskun bir ülke istediği için muhalif avına çıktığını söyledi. Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi gençler, “AKP saldırıları her gün artarak devam ediyor ama bu direniş bitmeyecek” dedi.

Cumhuriyet nöbeti

Gündüz yüzlerce insan tarafından Ankara Büromuz önünde başlatılan destek eylemleri, gece yerini gençlerin nöbetine bıraktı. CHP Gençlik Kolları’nın çağrısıyla, “Cumhuriyet değil, AKP susacak” sloganları ile bir araya gelen gençler, gece geç saatlere kadar nöbetlerine devam etti. CHP Ankara Gençlik Kolları Başkanı Berk Kılıç ve CHP Çankaya Gençlik Kolları Başkanı Tolgay Yorulmaz, Ankara Temsilcimiz Erdem Gül ve Haber Müdürümüz Ayşe Sayın’ı ziyaret etti. CHP’li gençler nöbetlerine devam ederken polislerin eylemlerini sonlandırmalarına yönelik tavırları dikkat çekti. Polisler, “Eyleminizi sonlandırmanız gerekiyor. Canlı bomba olabilir, karşıt görüşlüler gelebilir” ifadelerini kullanırken, gençler ise “Biz gereğini yaparız” cevabını verdi.

Feyzioğlu’ndan tepki

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu aptığı yazılı açıklamada, “Böyle demokrasi, böyle hukuk devleti olmaz!” dedi.

Feyzioğlu, “Türkiye’nin en köklü, en eski gazetelerinden olan Cumhuriyet gazetesine karşı başlatılan operasyon basın özgürlüğüne doğrudan saldırıdır. Bir yazarın veya yöneticinin terör örgütüyle bağlantılı olduğuna dair varsa delilin, onu çağırırsın adliyeye, gereği neyse hukuka uygun ve şeffaf bir şekilde yaparsın. Hem ne demek 5 gün avukatla görüşme yasağı! Bu bal gibi buz gibi benden olanı dün kiminle olduğuna bakmaksızın korurum, ama bana halen muhalif olanın ise canına okurum demektir!” dedi.

‘Kabul edilemez’

Cumhuriyet okurları, yaptıkları açıklamada “Biz Ankara Cumhuriyet Okurları, sabahın erken saatlerinden itibaren gazetemiz yöneticilerine ve yazarlarına yapılan operasyonu kınıyoruz. Ev araması ve gözaltı “gerekçelerinde” yer verilen, iki ayrı terör örgütüyle bağlantı iddiaları, yapılan muameleler, gözaltılar ve savunma hakları ellerinden alınarak özgürlüklerinden mahrum edilmeleri kabul edilemez” dedi.

Cumhuriyet’in Türkiye Cumhuriyeti’nin simgelerinden biri olduğunu belirten okurlar “Gazetemize yapılan bu darbeyi, Cumhuriyetin kendisine yapılmış kabul ediyoruz” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

‘HAKSIZ VE HOYRATÇA’

 CUMOK adına yapılan açıklamada, “Bugünkü operasyonun şekli ve hedefi tam da FETÖ Örgütünün yapacağı (eğer 15 Temmuz DARBE girişimi başarılı olsaydı) cinstendir. Yani yapılan FETÖ ile mücadele değil, onlara destek operasyonu görüntüsündedir. Gazetemize yapılan operasyon haksız ve hoyratçadır derhal durdurulmalı ve gözaltılar sonlandırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Destek ziyaretleri

Ankara Bürosu’nu desteğe gelenler ise şöyle:

Siyasetçiler: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel başkan yardımcıları, Haluk Koç, Seyit Tosun, Çetin Osman Budak, Selin Sayek Böke, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP milletvekilleri Utku Çakırözer, Gürsel Tekin, Şenal Sarıhan, Eren Erdem, Ali Haydar Hakverdi, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, HDP milletvekilleri Müslüm Doğan, Burcu Çelik Özkan ve HDP yöneticileri, bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP eski milletvekili Atila Sertel, Rıza Türmen, HDP eski milletvekili Levent Tüzel, EMEP lideri Selma Gürkan.

STK’ler KESK Eşbaşkanı Lami Özgen, Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası yöneticileri, Pir Sultan Abdal Derneği yöneticileri, Birleşik Kamu İş Sendikası yöneticileri, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş ve yöneticileri, eski SBF Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, Çankaya Kent Konseyi Başkanı Teyfik Kızgınkaya, Halkevleri yöneticisi Dilşat Aktaş, Tüm-Bel Sen yöneticileri...


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr