Düzenlemeyle askerlerin yakalanması ve tutuklanmasında uygulanacak ilave hükümler ve istisnai hükümler belirleniyor.

AA’nın aktardığına göre kişiye ‘suçu işlerken rastlanması, suçüstü bir fiilden dolayı; izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması ile tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde’, savcıya ‘derhal başvurma olanağı bulunmadığı takdirde’; amiri, üstü, askeri karakol, nöbetçi, devriye, askeri inzibat ve kolluk görevlisi asker kişiyi yakalama yetkisine sahip olacak.

Elazığ'da maden ocağında göçük! Çok sayıda ekip sevk edildi: 3 kişi toprak altında kaldı Elazığ'da maden ocağında göçük! Çok sayıda ekip sevk edildi: 3 kişi toprak altında kaldı

Yakalanan kişi ve olay hakkında savcıya ‘hemen bilgi verilerek‘ emri doğrultusunda işlem yapılabilecek. Savcı, yakalanan kişiyi serbest bırakmaz ise en yakın askeri inzibat karakoluna veya askeri makama ya da adli kolluk görevlilerine teslim edilmesine karar verecek.

Asker kişilerin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda; derhal kıta komutanı veya askeri kurum amirine de haber verilecek.

Subay ve astsubayların ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadesi bizzat cumhuriyet savcısı tarafından alınacak.

Askerlerin işledikleri askeri suçların soruşturulması izne tabi olacak ancak ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hallerinde soruşturma genel hükümlere göre yürütülecek.

Yüce Divan’da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma Yargıtay başsavcısı tarafından yapılacak.

https://www.diken.com.tr/akpden-kanun-teklifi-askerler-savci-karari-olmadan-yakalanabilecek/