Kırıkkale Üniversitesi, gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silah ve mühimmat sistemleri düşüncesince 3 boyutlu ilk örnek çalışması yapıyor.

'3D Mekanik Sistemler İçin Prototip Üretimi' Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projeleriyle geliştirilerek imal edilen 3 boyutlu prototiplerin, defans piyasasının millileştirilmesi ve güçlendirilmesine yardım sağlanması hedefleniyor.

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Makine Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bozdemir, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile üniversiteleri ortada meydana getirilen anlaşmayla elektromanyetik tabanca sistemi dair icraat yaptıklarını söyledi.

Tasarladıkları tabanca sistemlerinin prototiplerini, üç buutlu yazar sistemiyle görünür duruma getirdiklerini anlatım fail Bozdemir, şu detayları verdi:

'En yayılmış kullanıma erbap üç buutlu yazıcıların emek vermek prensibi, elektronik beyin içre müstahzar rastgele müşterek üç buutlu nesnenin mevhum yerine katmanlara bölünmesi ve rastgele katmanının eritilen hammaddenin dökülmesiyle fevk üstüne üstlük doğacak halde basılmasına dayanmaktadır. En yayılmış geçer hammadde kaba plastiklerdir. Üç boyutlu dizayn dosyaları, elektronik beyin yazılımı eliyle dilimleme işleminden geçirilir ve üç buutlu yerine basılabilir, dosya formuna dönüştürülür. Üç boyutlu yazıcının edisyon esnasında yapacağı dört başı mamur hareketler ve ne devir hammaddeyi dökmeye başlamış olacağı bu dosya içerisindedir. Yazıcının çözünürlüğü katmanın kalınlığına ve x-y eksenleri üstündeki akım hassaslığına bağlıdır.'

Bozdemir, plan kapsamında tabanca, üstünde elektronik düzenekle fidan maksadı bulan zeki ferde mermisi ve mıknatısi atış önleyen tabanca prototipi çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Barutsuz silahlar

Yeni evlat tabanca sistemlerinde bundan böyle barut kullanımının olmayacağının öngörüldüğüne ayraç fail Bozdemir, 'Barutsuz sistemlerde merminin maksata gidebilmesi düşüncesince 'mermiye kan dolaşımı tesiri meydana getiren sistem' ürettik. Bu sistem, mermiye kan dolaşımı tesiri kazandırılarak maksata ulaşmasını sağlayacak. Mermiye kan dolaşımı tesiri tekvin sistemi düşüncesince buluş belgesi başvurusunda bulunduk. Prototip çalışmalar, lisansüstü terbiye bilimi bilimi çalışmalarında acele yerine sunulacak. Başarılı ilk örnek icraat ise TÜBİTAK ve ya SANTEZ projeleriyle geliştirilerek memleketimiz defans piyasasının millileştirilmesine yardım sağlayabilecek' dedi.

Kaynak: AA