İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılamasını yaptığı 95 sanıklı dosyanın istinaf incelemesini karara bağladı.

Ali Yerlikaya duyurdu... 14 ilde FETÖ’ye yönelik 'Kıskaç-7' operasyonu! Ali Yerlikaya duyurdu... 14 ilde FETÖ’ye yönelik 'Kıskaç-7' operasyonu!

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 13.07.2018 tarihli kararı ile tamamı rütbeli polis olan 95 sanığın 94’ü hakkında ByLock kullandıkları ve bu kapsamda FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle TCK 314/2. Madde uyarınca hapis cezasına hükmetmişti.

Kararın sanıklar ve avukatları tarafından istinaf edilmesi üzerine inceleme yapan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 18.04.2019 tarihli kararı ile 3 sanık yönünden istinaf başvurularının reddine, 92 sanık yönünden ise haklarında mükerrer soruşturma bulunması ve ByLock tespitlerinin eksik araştırmaya ve yetersiz sorgu tutanaklarına dayandırılmış olması nedeniyle bozmaya hükmetti.

Kesin karara göre belirtilen eksikliklerin ve hukuka aykırılıkların giderilmesi için davaya İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde devam olunacak.

Kararı sitemize yorumlayan Avukat Çağlar Dilber ;

“Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin yerleşik kararlarına göre ByLock tespiti için operatör kayıtları ve basit ByLock sorgu tutanakları ceza mahkumiyeti için yeterli görülmemekte olduğundan ilk derece mahkemesinin ByLock kullanımının tespitine dair salt operatör(CGNAT) kayıtlarına dayanmış olması karşısında, bozma gerekçesine göre sanıkların ByLock kullanıcı numarası(User-ID), kullanıcı adı, şifre ve grup elemanlarını gösterir ByLock tespit ve değerlendirme tutanaklarını celp edip değerlendirmesi söz konusu olacak.  Ayrıca haklarında başka dosyalardan aynı suçtan soruşturma yürütüldüğü anlaşılan sanıklarla ilgili mükerrer yargılamanın önüne geçilmesi ve dosyaların birleştirilmesi de gerekeceğinden kararın güncel Yargıtay uygulaması kapsamında verildiğini belirtmek gerek.” değerlendirmesini yaptı.

www.adaletbiz.com