Söylemde af olsa da iktidar ve muhalefetin gündeminde af değil ceza indirimi var. İnfaz yasasında yapılacak değişiklikle getirilecek olan ceza indirimi uzun zamandır konuşulmaktadır.

Ceza indirimi konusunda iki farklı teklif konuşulmaktadır. İktidar kanadı, cezaların infazında %50 indirimden söz ederken MHP tüm cezalardan 5 yıl indirim teklif etmektedir.

Af tekliflerinde; terör, cinsel suçlar, uyuşturucu ve mükerrer suçlar indirim kapsamı dışında tutulmaktadır.

[1]

FETÖ (terör, TCK 314) ceza indirimi kapsamına alınır mı?

FETÖ (TCK 314), terör kapsamına alınıp alınmayacağını değişik kişi ve kanatlardan yapılan açıklamalar ışığında ele alıp değerlendirmek gerekir.

Bu anlamda, öncelikle; Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu başkanı, AKP kurucularından, önceki dönem TBMM başkanı, başbakan yardımcısı, bakan Bülent Arınç’ın yaptığı ve geniş olumlu olumsuz tepki alan açıklamanın dikkate değer olduğunu söyleyelim.

İşte Arınç’ın o açıklamaları:

“Evime temizlik yapmaya gelen kadın Daire Başkanlığı’ndan ihraç edilmiş

Aslında onlardan da özür diliyorum. Evime temizlik yapmaya gelen Daire Başkanlığı’ndan ihraç edilmiş bir kadını, eşi polis ihraç edilmiş bir başka kadını gördükçe ben yerin dibine geçiyorum. Onlara birkaç kuruş daha fazla vereyim de bir katkım olsun diyorum.

Danıştay üyesinin pompa tuttuğunu gördüğümde acı duyuyorum

Kırıkkale’den yumurta getirip kapı kapı dolaştıran bir genel müdür yardımcısı gördükçe ben felaket görüyorum. Bir benzinliğe gittiğim zaman bir Danıştay üyesinin pompa tuttuğunu gördüğümde acı duyuyorum.”

Arınç’ın bu açıklamalarına ilk tepki Şamil Tayyar’dan geldi, Tayyar Twitter hesabından yaptığı açıklamada savcıları göreve çağırdı.

İşte o açıklama:

Tweetle

Sohbet

https://pbs.twimg.com/profile_images/1179535288185565184/fhtObTiF_x96.jpg

Şamil Tayyar

4 ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı! 4 ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!

@samiltayyar27

Arınç... FETÖ’yu aklama çabası, artık parti içi sorun değil yargının konusudur. Savcıları göreve çağırıyorum.

Bülent Arınç gelen bu tepkilerden sonra yaptığı açıklamada;

Hukuki tanımlama böyle olmaz

“Bu hukuki bir tanımlama değildir bir tedbir bu. Hukuki tanımlama böyle olmaz. Çünkü bu bir kanaattir, kanaat delil değildir.

İçlerinde bunu hak edenler var ama hepsi değil

Bunu yaparken en çok kamu kurumlarından görüş aldılar. Bu bir idari karardır, yargı kararı değildir. İçlerinde bunu hak edenler var mıydı var, ama hepsi değil.

HAİN DARBE GİRİŞİMİ..

Konferansta konuşan Arınç, hala 15 Temmuz’da ne olduğunu söyleyemeyenlerin olduğunu belirterek, “Refah gecesinde yaptığımı bir konuşmadan dolayı 4 sene 2 ay ceza aldım. 2,5 sene sonra beraat edebildim. Bugün de mağduriyetler var mı? var. Hem bir hukukçu olarak, hem de olayları yaşayan bir insan olarak meseleye bakıyorum. Şimdi benim karşımda mağduriyetini anlatan bir insana şunu soruyorum öncelikli olarak. 15 Temmuz’da yaşanan olay sence nasıl bir olaydı? Ağzını geveliyorsa bu adamda iş yok diyorum. Ama derse ki ‘15 Temmuz’da hain bir darbe girişimi yaşandı bundan dolayı şehitler var gaziler var Türkiye büyük bir zarar gördü’ o zaman anlat seni dinleyeyim diyorum. İHA | 02.11.2019 - 11:03..

Dikkat çeken iddia: KHK dosyası Cumhurbaşkanı'nın masasında

Hadi Özışık, Youtube kanalında gerçekleştirdiği programda Çağlar Cilara'yı konuk etti. Özışık gündemde geniş yer tutan KHK'lılar konusunda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce KHK ile ilgili olarak 'mağduriyet falan yok' deyip kestirip attığını söyleyen Özışık, şu anda KHK mağdurları ile ilgili yeni bilgilerin var olduğunu açıkladı.

KHK’lılarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne dosya gittiğini ileri süren Özışık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık mağduriyetlerin farkında olduğunu da kaydetti. Özışık "Eğer bugün Barış Pınarı Harekatı olmasaydı belki çözüme kavuşacak konu buydu" dedi. https://www.milligazete.com.tr/haber/3281485/dikkat-ceken-iddia-khk-dosyasi-cumhurbaskaninin-masasinda

Bütün bu açıklamalar akla seçimlerde söylenen “"Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu …” sözünü getiriyor.

Bizce de “… kesinlikle bir şeyler oldu…”

Kanımca:

KHK’lılar için bir düzenleme yapılacak,

FETÖ (TCK 314) bir şekilde ceza indirimi kapsamına girecek; yapılacak düzenleme de yer almasa bile AYM iptali ile…

Herkes için eşit adalet!