Teknik ve fiziki takibin ardından belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı.

İstanbul'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda "ankesör" soruşturması kapsamında çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ankesörlü veya büfe telefonlarından örgütün 'mahrem imamlarıyla' görüşen zanlıların tespitine yönelik çalışma yürüttü.

Teknik ve fiziki takibin ardından belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı.

Emniyete götürülen zanlıların işlemleri sürüyor.

Konuya ilişkin sitemiz hukuk danışmanı Av. Çağlar Dilber adaletbiz'e yaptığı değerlendirmede;

Soruşturmanın ve gözaltı kararlarının FETÖ/PDY mahrem imamlarınca kullanıldığı kabul edilen ankesörlü arama tespitlerine dayandığı anlaşılıyor. Bilindiği üzere, 2018 yılının başlarından itibaren FETÖ/PDY’nin TSK yapılanmasına ilişkin özellikle ankesörlü/sabit hatlardan ardışık olarak arandığı iddia edilen asker şahıslara salt bu delile dayalı olarak şüpheli sıfatı izafe ediliyor. Gelinen aşamada 2021 yılı itibariyle onbinlerce kişi hakkında soruşturmalar yürütülüyor. Önemli bir kısmı hakkında da kamu davaları açıldı. Ancak, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2019/8682 E. , 2020/3122 K. Sayılı güncel ilamında, ankesörlü arama delili dayanak gösterilerek mahkumiyetine hükmedilen sanık lehine bozmaya hükmetmiş olup, aranma olgusunun tek başına delil olamayacağına, bu delilin teyit edilmesi için destekleyici yan delillerin tespitinin zorunlu olduğuna hükmetmiştir.

Anılan kararda bu delilin teyidi ve maddi gerçeğin hiç bir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde ortaya konulması açısından özetle, ardışık arama metodlarının somut olayda bulunup bulunmadığı, aramaların denk rütbeler ve kuvvete mensup asker şahıslar ile ardışık olup olmadığı, periyodik arama bulunup bulunmadığı, HTS kayıtları ile ayrıntılı analiz raporlarının oluşturulması, CMK'nın 217. maddesi gereğince değerlendirilmesi, delilin elde edilişi, niteliği, kullanımı, hukukiliği hususunda savunma argümanlarının tartışılması ve değerlendirilmesi, Dosyada ardışık arama tutanaklarında isimleri mahrem imam olarak  şahıslar hakkında soruşturma dosyası bulunup bulunmadığı, varsa dosyalarda sanık hakkında beyanlarının olup olmadığı araştırılarak gerektiğinde usulüne uygun duruşma açılarak tanık sıfatıyla dinlenmelerinin sağlanması, ardışık arama tutanaklarında isimleri geçen asker şahıslar hakkında soruşturma dosyası bulunup bulunmadığı, varsa dosyalarda sanık hakkında beyanlarının olup olmadığı araştırılarak gerektiğinde usulüne uygun duruşma açılarak tanık sıfatıyla dinlenmelerinin sağlanması” gerektiği yönünde ayrıntılı gerekçelerle bozmaya hükmedilmiştir.

Soruştuma dosyasında bu hususların araştırılmamış olması ve somutlaştırılmaması halinde, şüphelilerin salt sabit hattan aranma olgusuna dayanılarak tutuklanması hukuka aykırı olacaktır. Soruşturma savcılarının ve sulh ceza hakimliklerinin Yargıtay ilamını dikkate alarak koruma tedbirleri hakkında karar vermeleri mağduriyetleri önleyecektir.

FETÖ hükümlüsü eski HSYK Başkanı'ndan Adalet Bakanlığı'na başvuru! FETÖ hükümlüsü eski HSYK Başkanı'ndan Adalet Bakanlığı'na başvuru!

Av. Çağlar Dilber

Biz