Bloomberg’de de İngilizce olarak yayınlanan benzer haber üzerine IPA’dan aldığımız BDDK ve bankaların acil toplantı haberini yorum yapmadan yayınlıyoruz.

BANKALAR DÖVİZ TALEPLERİNE YETİŞEMEDİ

“Döviz hesaplarının dondurulacağı” iddiaları ciddi bir döviz çıkışına yol açarken, döviz ödemesi olan firma ve kurumlar piyasada döviz bulmakta zorluk çekti. Döviz büroları da kurların sert yükseldiği saat dilimlerinde işlem yapmadı.

Bankalar arası para piyasasında (interbank) gecelik işlemlerde bazı bankaların artan faiz ve kur sebebiyle pozisyonlarını kapayamadığına dair bilgiler bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılsa da bu iddia teyit edilemedi.

BDDK, BANKA GENEL MÜDÜRLERİNİ DAVET ETTİ

Bankacılık ve Düzenleme Kurumu (BDDK) “Kırmızı Cuma” diye isim verilen krizin bankalarda ne gibi tahribata sebebiyet verdiğini bizzat bankacılardan dinlemek için 11 Ağustos Cumartesi günü İstanbul’da toplantı düzenleyecek.

BDDK’nın Gayrettepe’deki binasında yapılacağı öğrenilen toplantıda kamu bankaları dahil bankalar, katılım bankaları, leasing ve faktoring şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları gibi bütün finans kuruluşlarının genel müdür seviyesinde temsil edilmesi şart koşuldu.

Mücbir sebeple katılamayan genel müdürler, vekilini gönderecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) de davetli listesinde görünüyor.

KUR VE FAİZ ARTIŞININ LİKİDİTEYE ETKİSİ ELE ALINACAK

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in başkanlık edeceği toplantıda kurul üyeleri de hazır bulunacak. Toplantıda kur ve faizlerdeki artışın bankalar üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılacak.

Hafta içi krizin daha derinleşmesinden endişe edilirken likidite sıkışıklığına karşı nelerin yapılabileceği de banka genel müdürleri ile istişare edilecek.

Toplantı talebinin bankalardan geldiği öğrenildi.

MÜŞTERİLER ŞUBELERE AKIN ETTİ

Bazı şubelerde 5 bin dolar ve üzeri nakit ödemelere tahdit getirilirken, bankalar yurt dışı elektronik dolar transferi yaparak dolar talebini ilave prim ödeyerek karşılamaya çalıştı.

Bu şekilde döviz transfer (SWIFT) işlemi yapan bankalar yurt dışından “acil ve hassas kargo” şeklinde nakit döviz getirtti.

Net rezervleri 21 milyar dolara gerileyen Merkez Bankası’nın bankaların döviz taleplerine cevap veremediği iddia edildi.

Bankaların Merkez Bankası’ndan talep ettikleri döviz tutarını temin edemedikleri kaydediliyor. İddia hakkında TCMB herhangi bir beyanatta bulunmadı.

IPA’ya konuşan bir bankacı, farklı şehirlerde bütün şubelerde mevduat çekme talebiyle karşı karşıya geldiklerini belirtti.