1,97 TL’ye dayanırken Borsa İstanbul’da önemli direnç seviyeleri aşağı yönlü kırıldı e endeks 70 bin puanın altına geriledi. Borsa’da kayıp yüzde 3’ü aştı. Tepkiler faizlere yansıdı e gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.6’ya geldi.

Piyasalarda yükselen tansiyonun ardından Merkez Bankası’ndan da yeni bir müdahale geldi. MB, yaptığı iki maddelik kısa açıklamada “20 Ağustos tarii PPK’da belirlenen strateji doğrultusunda, yapılacak ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkıştırmanın her gün uygulanmaya devam edileceği ve sıkıştırma uygulanan günlerde en az 100 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açılacağı” belirtildi.

Tansiyonun yükselmesinde, Fed tutanaklarının parasal genişlemesinin sonlandırılmasına yönelik güçlü sinyaller içerdiği beklentisi ile ABD ekonomisinden gelen son verilen olumlu gidişe işaret etmesi ve Merkez Bankası kararlarının piyasalar tarafından “trend değiştirecek kadar yeterince güçlü algısı yaratmaması” etkili oldu. Dövizlerdeki artışta enerji şirketlerinin yüksel talebinin de etkisi bulunduğu belirtiliyor.

Piyasanın son faiz arttırımını yeterli bulmadığına, dışarıdaki bozulmasının içeriye sert yansıdığına ve izleyen süreçte MB’nin alacağı kararlarla piyasanın önünde gitmesinin önemli olduğuna dikkat çekiliyor.  Analistler, önlemlerin kurdaki istikrarı sağlayamaması halinde politika faizinin de artabileceğini öngörüyor.

Dünya Gazetesi
Jülide Y.Gürdamar.