Yatırımcıların, karar alırken baktığı üç kredi derecelendirme kuruluşundan biri ve Türkiye’nin tek yatırım yapılabilir notunu veren Fitch, Türkiye’nin ay sonunda notunun düşebileceği uyarısında bulundu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Ülke Notları Yöneticisi James McCormack, bir konferansta yaptığı açıklamada negatif görünümün Türkiye’de risklerin arttığına işaret ettiğini söyledi. Fitch değerlendirme takımının Türkiye’de çalıştığını söyleyen McCormack, ay sonunda Türkiye’nin not düşürülmesi riski olduğunun altını çizdi.

Aylık veri sağlıksız

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Fitch’den “yatırım yapılabilir notunuz tehlikede”açıklaması yapıldığına değinerek, “Yatırım yapılabilir kredi notu şüphesiz önemli ancak, Türkiye ekonomisini haftalık,aylık veriler üzerinden ve geçiş süreçlerinde iken verilen kararlar sağlıklı olmaz” diye konuştu. Twitter üzerinden açıklama yapan Gedikli, “Anayasa referandumu süreci sonuçlandıktan sonra piyasaların rahatlayacağını düşünüyorum. Neden çünkü siyasi risk diyerek algı operasyonu yapılıyor halbuki demokratik bir süreçtir bu. Ayrıca Türkiye jeopolitik riskleri minimize eden çok önemli dış politika hamleleri yapmakta” diye yazdı.

İndirimler artacak

Öte yandan, Fitch Ratings’in EMEA Ülke Kredi Notları Başkanı Ed Parker, 2017’de ülke kredi notlarında indirimlerin artacağını söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in EMEA Ülke Kredi Notları Başkanı Ed Parker, negatif görünümlerin pozitif görünümleri 1’e 6 gibi bir oran ile aştığına işaret ederek, bu ortamda 2017 için kredi notlarında hareketlerin aşağı yönlü olması riskinin yüksek olduğunu söyledi. Gelişmiş ekonomilerin kredi notları için kamu borcu/ GSYH oranlarının en önemli not yönlendiricileri olmaya devam edeceğini belirten Parker, ancak Avrupa’daki kalabalık seçim takvimi, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı ve Trump’ın seçim zaferi, popülizmde artış dikkate alındığında siyaset ve politika değişimlerinin de önemli aşağı yönlü riskler olduklarını vurguladı.

27 Ocak’ta

Fitch, Türkiye’nin bu yıla ilişkin takvimi ile kredi notu ve görünümünün 27 Ocak Cuma ve 21 Temmuz Cuma gözden geçirilebileceği açıklamıştı. Ayrıca Fitch Ratings’ten Türkiye’deki bankalara her çeyrekte veri raporu yayımlıyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr