Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya koyduğu ve her ay için bakacağını açıkladığı bankaların Aktif Rasyosu (AR) ile ilgili ilk cezaları kesti.

Bloomberg HT’nin beş üst düzey bankacıya teyit ettirdiği bilgilere göre, Haziran ayında BDDK’nın istediği rasyoyu tutturamayan bankalar, HSBC ve Albaraka Türk Katılım Bankası.

HSBC’YE 180 MİLYON TL CEZA

BDDK’nın HSBC’ye kestiği cezanın 180 milyon TL civarında olduğu öğrenilirken, banka üst yönetiminin konuyla ilgili Ankara’da temas halinde olduğu gelen bilgiler arasında. Söz konusu ceza geçen yıl 469.9 milyon TL kâr açıklayan bankanın karının yaklaşık yüzde 40’ına denk geliyor.Albaraka Türk’e aktif rasyosunun BDDK’nın belirlenen oranın altında kalması sebebiyle 20.64 mln TL idari para cezası uygulanacak.

Katılım bankasından KAP’a yapılan açıklamada, “Bankamız aktif rasyosunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 18 Nisan 2020 tarih ve 9000 sayılı kararında belirlenen oranın altında kalması sebebiyle, bankamıza 20.6 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir” denildi

Bankacıların verdiği bilgiye göre, Şekerbank ise rasyoyu kıl payı tutturan banka oldu.

Bilindiği gibi BDDK bankaların Aktif Rasyolarını haftalık olarak takip ediyor ve dört haftanın ortalamasında AR formülünde konvansiyonel bankaların 100’ün altında, katılım bankalarının ise da 80’in altında kalmasını istemiyor. BDDK, nisan ayında açıkladığı ve 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya konulan AR formülü ile bankaları daha fazla kredi vermeye ya da menkul kıymet almaya yönlendiriyordu.

BDDK, 15 Mayıs ve 9 Temmuz tarihlerinde yaptığı iki açıklamayla “müşteri şikayetleri üzerine” ve “Kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle” bankalara toplamda 326 milyon TL’lik ceza kestiğini duyurmuştu.

BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı

https://www.sozcu.com.tr/