Bugüne kadar ‘demokrasi’leriyle örnek gösterilen Kuzey Avrupa ülkelerinin mülteciler karşısındaki anti demokratik uygulamaları hız kazanıyor. Önceki gün Danimarka’da hükümetin mültecilerin ziynet eşyaları ve paralarına ‘el konulması’na karar verilmesi “Nazi dönemi uygulaması” olarak tartışılırken İsveç ve İsviçre’de de benzer tartışmalar yapılıyor. Son olarak Norveç de mültecileri kitlesel olarak sınır dışı etmeye başladı. Norveç‘in Rusya üzerinden gelen mültecileri sınırdışı ederek geri göndermesi iki ülke arasında anlaşmazlığa yol açtı.

Norveçli makamlar, geçtiğimiz hafta 13 otobüs dolusu mülteci Rusya’ya yollamıştı. Moskova yönetimi, Rusya’ya yasal yollardan girdikten sonra Norveç‘e geçen çoğu Suriye ve Afganistanlı 5 binden fazla kişinin vize yönetmeliğini ihlal ettiği gerekçesiyle geri kabul edilmeyeceğini açıkladı.

DONDURUCU SOĞUKTA AÇLIK GREVİ

Geçtiğimiz yılın sonunda 5 bin 500 civarında mülteci, Rusya’nın Nikel kasabasından bisikletleriyle kuzey sınırından Norveç‘e girmişti. Sınırlarında “güvenliği” artıran Oslo hükümeti, hemen hepsini geri göndermek üzere Kirkenes’teki geçici kampa yerleştirdi.

İltica başvuruları reddedilen mülteciler ise Rusya’ya dönmek istemiyor. Dondurucu soğukta geçici kampta tutulan göçmenlerden 30’a yakını açlık grevine başladı.

İnsan hakları örgütleri de mültecilerin sınır dışı edilmesinin Birleşmiş Milletler’in mültecilerle ilgili anlaşmalarının ihlali anlamına geldiğini savunuyor.

ZORUNLU GÖÇ SÜRÜYOR

Öte yandan Suriye ve Kuzey Afrika ülkelerinden göç akını aralıksız devam ediyor. İç savaş ve terörden kaçan çaresiz mültecileri çetin kış koşulları da durdurmuyor. Akdeniz üzerinden 2 bin 500 civarında Libyalı sene başından beri İtalya’ya giriş yaptı. Yüzlercesi İtalyan Sahil Güvenliği tarafından Akdeniz sularından çıkarıldı.

Kuzeydeki zengin Avrupalı ülkelere ulaşmak için Yunanistan’a kaçak yollardan giren mültecilerin sayısı sadece Ocak ayı içinde 35 bini aşmış durumda.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği geçtiğimiz yıl Ege Denizi’nden 850 binin üzerinde göçmenin Yunanistan’a sığındığını duyurdu


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr