İnsan haklarına ve eşitlik kavramına verdiği önemle tanınan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkenin LGBTİ Onur Yürüyüşü’nde yürüyen ilk başbakan oldu. Başkent Toronto’da pazar günü düzenlenen yürüyüşe katılan Trudeau’nun elinde ise etrafı LBGTİ hareketinin sembolü olan gökkuşağı ile kaplı bir Kanada bayrağı vardı. Ülkedeki en büyük LGBTİ yürüyüşüne katılan genç başbakana Ontario Bölge Başkanı Kathleen Wyne ve Toronto Valisi John Tory eşlik etti. Takım elbise yerine açık pembe bir gömlek ve beyaz pantolon tercih eden Trudeau, geçit töreni boyunca çok sayıda vatandaşla selamlaştı, onlarla selfie çekti. Törende, Haziran ayında ABD’nin Orlando şehrindeki bir LGBTİ gece klubüne düzenlenen saldırı da unutulmadı. Trudeau ve katılımcılar, saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

‘Bu kadar büyütülmemeli’

Trudeau geçit töreninin ardından yerel bir televiyon kanalına konuştu. İlk olarak törene katılımının ‘tarihi bir adım’ olarak görülmesini değerlendiren başbakan “Senelerdir bu yürüyüşe katılırım ve şu an burada bulunmamın bu kadar büyütülmesi birazcık sinir bozucu” dedi. “Bir başbakanın Onur Yürüyüşü’nde yürümesi bu kadar büyük bir şey olmamalıydı” diyen Trudeau, sözlerine “Bundan sonra olmayacak” diyerek devam etti.

CİNSİYETSİZ KİMLİK MÜJDESİ

CP24 kanalına konuşan başbakan, üzerlerinde cinsiyet ibarelerinin olmadığı kimlik kartlarının hayata geçirilmesi üzerine çalışmaların başladığını da müjdeledi. Trudeau, hükümetin yetki sınırları içerisinde ‘en iyi yolları’ bulmak üzere çalışmalara devam ettiğini belirtti, cinsiyet eşitliğine doğru atılan adımları “Tarih yayıyın adelet yönündeki bir parçası” olarak niteledi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr