İsrail yarın erken genel seçim için sandık başına gidecek. Yaklaşık 5.88 milyon seçmen İsrail'de hükümeti kuracak partiyi seçmek için oy kullanacak. 

Robot avukat tutana bir milyon dolar verilecek Robot avukat tutana bir milyon dolar verilecek

41 tane parti Knesset'in (İsrail parlamentosu) 120 koltuğu için yarışacak. Bir partinin hükümet kurabilmesi ve başbakan belirleyebilmesi için 120 koltuktan 61'ini kazanması gerekiyor. 

Likud Partisi'nin lideri ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 5. dönemi için seçimlere katılacak.  Anketlere göre başbakanlık yarışı Netanyahu ile Mavi ve Beyaz partinin lideri eski genelkurmay başkanı Benny Gantz arasında geçecek gibi gözüküyor. Anketlerde ufak bir farkla olsa da Netanyahu'nun Likud Partisi bir adım önde. Netanyahu yine başbakan olursa ülkenin en uzun süre görevde kalan lideri olacak. İsrail'de yapılan seçimlerle ilgili bir başka önemli detay ise Knesset'te en çok koltuk kazanan partinin çoğunlukla olsa da her zaman başbakanı çıkarmaması. 61 koltuğa ulaşan koalisyonu birinci parti değil de başka parti kurarsa, o zaman o partinin lideri başbakan ilân edilebilir.

Seçimlerde halk direk olarak başbakan adayına değil, partilere oy veriyor. Partilerin Knesset'e girme hakkı kazanması için %3.25 barajını geçmesi gerekiyor. Birçok parti barajı aşabilmek için ittifak kuruyor. Bu seçimlerde de birinci partinin 61 koltuk çoğunluğuna ulaşamayacağı, dolayısıyla da yine bir koalisyon hükümeti kurulacağı öngörülüyor. 

Seçim kampanyası sürecinde liderlerin Filistin hakkında pek konuşmaması dikkati çekti.

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/israil-de-halk-erken-genel-secim-icin-yarin-sandiga-gidiyor,815895