Berlin`deki Sovyet Anıtı`nda faşizmden kurtuluş günü, korona kısıtlamaları ve önlemlerine uyularak kutlandı. Kutlamada Hitler faşizmine tepkiler dile getirilirken, 8 Mayıs`ın Almanya çapında resmi tatil ilan edilmesi talebi gündeme geldi.

Sovyet Anıtı'ndaki anmada "Faşizm ve savaş yerine devrim" pankartı açan gençlere polis müdahale etti, pankarta el koydu ve gençleri gözaltına aldı. Polisin müdahalesi "Savaş istemiyoruz, faşizme hayır" sloganıyla protesto edildi.

FAŞİZMİN YENİLGİSİNİN 75. YILI

8 Mayıs 2020, Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının 75. yıldönümü. 2 Mayıs’ta savaş askeri açıdan bitmişti. Sovyet askerleri Reichtag’a kızıl bayrak çekti.

8 Mayıs 1945 tarihinde Kızıl Ordu'nun Berlin`deki yönetim merkezine girmesiyle, büyük acılar ve yıkımlara sebep olan ikinci paylaşım savaşı, faşist rejimin koşulsuz teslim oluşuyla sona erdi. 8 Mayıs gece yarısı Berlin’deki Karlhorst Askeri eğitim merkezinde Sovyetler Birliği ve Almanya arasında imzalanan anlaşmada faşizmin generalleri yenilgiyi koşulsuz olarak kabul ettiler.

hitler-fasizminden-kurtulusun-75-yili-728931-1.

Böylece savaş resmi olarak da sona erdi.

1 Eylül 1939 tarihinde, bugün her biri birer dünya markası olan Almanya kapitalizminin tam desteğini alan, Nazi ordusunun Polonya`ya saldırması ve işgal etmesiyle 2. Dünya Savaşı başlamıştı. Kısa süre içinde faşist savaş ve işgal tüm Avrupa`ya yayıldı.

Savaşta, yalnızca Sovyet vatandaşı 27 milyon insan öldü. 6 milyon kadar Yahudi de toplama kamplarında katledildi. Binlerce şehir ve yerleşim yeri bombalanarak, yıkıldı.

8 MAYIS RESMİ BAYRAM VE TATİL OLSUN

Hitler faşizminin neden olduğu bu büyük yıkım ve acı, bugün unutturulmak veya tarih sahtecileri tarafından relative edilmek tehlikesiyle karşı karşıya. Sol partiler, inisiyatifler, kişilerin 8 Mayıs`ın Almanya`da resmi bayram ve tatil ilan edilmesi talebi yıllarır göz ardı ediliyor. Hatta AfD gibi faşist parti ve odak noktaları, „Bugün kutlanacak bir gün değil, Almanya için bütünüyle bir yenilgidir“ diyerek, doğrudan karşı çıkıyorlar. İşin acı tarafı daha geçen yıla kadar 9 Mayıs`da Alman ordusu NATO bünyesinde Rusya sınırında askeri tatbikat yapıyordu. Bu yıl böylesi bir tatbikatın gerçekleşmemesini ise, ironik bir biçimde korona virüse borçluyuz.

hitler-fasizminden-kurtulusun-75-yili-728932-1.

IRKÇILIĞA VE FAŞİZME KARŞI MÜCADELE

75 yıl sonra bugün ırkçılık ve faşist saldırılar Almanya`nın hala önemli gündemi olmaya devam ediyor. AfD gibi ırkçı bir partinin Almanya parlamentosunda 89 milletvekili mevcut.

Anketlere göre AfD`nin giderek yükselen oy oranını, ancak koronavirüs krizi durdurabilmiş gözüküyor. Daha henüz korona salgını öncesi günlerde Hannau`da ırkçı bir saldırı sonucunda 9 kişi katledildi…

Bütün bunlar, Almanya`da ırkçılığa ve faşizme karşı mücadelelinin güncelliği ve önemini de ortaya koyuyor.


"BUGÜN KENDİMİZİ KURTARMAK ZORUNDAYIZ"

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Savaş ve Şiddet Kurbanları Merkez Anıtı’nda (Neue Wache) yaptığı 75. yıl konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

O zaman kurtarıldık. Bugün kendi kendimizi kurtarmak zorundayız! Yeni bir milliyetçiliğin vaatlerinden. Otoriterlik hayranlığından. Ulusların birbirlerine karşı duydukları güvensizlikten, kendi içlerine kapanmalarından ve aralarındaki düşmanlıktan" ifadelerine yer verdi. Richard von Weizsäcker’in “8 Mayıs bir kurtuluş günüydü“ sözünü bugün farklı okumak gerektiğini savunan Steinmeier, "Zamanında bu cümle geçmişimizle mücadelemizde bir kilometre taşıydı. Bugün ise geleceğimize yönelik olmalıdır. Çünkü ‘Kurtuluş‘ hiçbir zaman sonlu değildir ve o sadece edilgen bir şekilde yaşadığımız bir süreç değil, bizi her gün yeniden harekete geçirendir. O zaman kurtarıldık. Bugün kendi kendimizi kurtarmak zorundayız! Yeni bir milliyetçiliğin vaatlerinden. Otoriterlik hayranlığından. Ulusların birbirlerine karşı duydukları güvensizlikten, kendi içlerine kapanmalarından ve aralarındaki düşmanlıktan. Kin ve kışkırtmadan, yabancı düşmanlığından ve demokrasinin kınanmasından – çünkü bunlar eski kötü ruhların yeni kılıfa bürünmüş halinden başka bir şey değildir. Bu 8 Mayıs’ta Hanau, Halle ve Kassel kurbanlarını da anıyoruz. Bu Korona’dan ötürü unutulmadılar!

Hindistanlı avukat, 25 sent için açtığı davayı 22 yıl sonra kazandı Hindistanlı avukat, 25 sent için açtığı davayı 22 yıl sonra kazandı

Kaynak Birgün

https://www.birgun.net/haber/hitler-fasizminden-kurtulusun-75-yili-300192