Hersh, bu son derece kapsamlı makalesinde, bir ABD'li istihbaratçıya dayanarak Guta'daki kimyasal saldırının ardında Erdoğan hükümetinin olabileceğini ileri sürüyor.Bunun yanında, Obama yönetimiyle Erdoğan hükümetinin bir gizli yemeği ve yemekte Hikmet Fidan kaynaklı gerilim dikkat çekici.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta banliyösünde, pek çok sivil, sarin kimyasal silah saldırısıyla öldürülmüştü. Başta AKP hükümeti olmak üzere, İslamcı basın saldırının Esad tarafından yapıldığını ileri sürmüş, ABD ve Fransa da Suriye'ye doğrudan askeri müdahale hazırlıklarına başlamıştı. Ama giderek Obama yönetimi, anlaşılmaz biçimde askeri seçenekten geri adım attı.Sonunda Rusya araya girerek savaş hazırlıklarını önledi ve Esad'ın kimyasal silahların kontrollü biçimde tasfiyesi üzerinde anlaşıldı.

Hersh'in makalesine göre; iddialar üzerine İngiliz istihbaratı katliamda kullanılan gazdan bir örnek almış ve bunun Suriye envanterindeki kimyasal silahlarla uyuşmadığını saptamıştı. Bu bulgu, Pentagon'da kuşkuların uyanmasına neden oldu. ABD saldırısının ertelenmesinde bu kuşkunun payı büyük.

Hersh'e bilgi veren Amerikalı istihbaratçı, Türkiye hükümeti içinde bazılarının, Suriye'de bir sarin saldırısıyla Obama'nın Esad'a karşı harekete geçirilebileceğini planladıklarını belirtiyor.

ABD'nin elinde, AKP hükümeti ile El Kaide'nin kimyasal silah işbirliği şüphelerini destekleyen pek çok rapor ve kanıt bulunduğu anlaşılıyor.Amerikan istihbaratı, El Nusra'nın elinde kimyasal silah bulunduğuna ilişkin raporlar hazırlamış durumda.Bunlardan DIA Raporu'na göre "Türkiye ve Suudi Arabistan'da üslenmiş kimyasal silah üreticileri, Suriye'de geniş ölçekli üretim için onlarca kilogram sarin malzemesi topluyorlar". Nitekim, BM araştırmaları da, Suriye'deki kimyasal saldırılarda Esad'ın değil, muhalefetin parmağını saptamış. Hersh'in, BM kaynaklarından aldığı bilgilere göre Suriye'de gerçekleşen ilk kimyasal saldırı, Halep yakınındaki Han El Assal köyünde 19 Mart'taki olay, Suriye muhalefetinin eseri.

Hersh'in makalesinde, geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye'nin güneyinde sarin ürettiği iddiasıyla tutuklanan, ama kısa sürede salıverilen El Nusra üyeleri de anımsatılıyor.Bununla ilgili olarak, Mayıs ayında yakalananlardan Haytam Kassab adlı El Nusra üyesinin, sarin gazı üretiminden sorumlu olduğu ve Zirve İhracat adlı Türk firmasından Halit Ünalkaya aracılığıyla sarin gazı araştırması yaptığı ayrıntısı aktarılıyor.

OBAMA-TAYYİP GİZLİ TOPLANTISINDA FİDAN GERİLİMİ

Amerikan istihbaratının verdiği bilgiye göre Mayıs ayında, Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında Obama ile Tayyip Erdoğan, AKP hükümetinin ısrarları üzerine bir yemekte buluştular. ABD hükümetinden John Kerry ve Tom Donilon, AKP hükümetinden Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve MİT Başkanı Hikmet Fidan toplantıda hazır bulunuyordu. Yemek boyunca AKP hükümeti, Esad'ın kırmızı çizgiyi aştığına ve ABD'nin artık müdahale etmesi gerektiğine Obama'yı ikna etmeye çalıştı.Ama Obama Esad'a karşı savaşmada gönülsüzdü.

Bu noktada AKP tarafının ısrarlarıyla masada havanın gerildiği kaydediliyor. Hersh'in aktardığına göre Erdoğan birkaç kere Fidan'ı konuşmaya dahil etmeye çalıştıysa da her defasında Obama Fidan'ın sözünü "We know" biliyoruz, diyerek kesti.Erdoğan bunun üzerine hiddetlendi ve "ama kırmızı çizgilerinizi çiğnediler!" diyerek Obama'ya çıkıştı. Bundan sonra, ABD istihbaratçısı, Hersh'e toplantıdaki Danilov'un sözlerini aktarıyor: "fucking waved his finger at the president inside the White House”. Danilov, sinkaflı biçimde, Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Obama'ya parmak sallamasını eleştiriyor.

Obama ise Fidan'a üslubunu sertleştiriyor: "Suriye'deki radikallerle neler yaptığınızı biliyoruz!".Hersh, Ulusal Güvenlik Servisi'nden bir yetkilinin bu yemeği doğruladığını, hatta yemeğin bir fotoğrafını da gösterdiğini ekliyor.

Hersh, seçimlerden önceki hafta AKP'nin Suriye planlarına ilişkin tapelerin, Erdoğan'ı savaş kışkırtıcısı şüphelisi yapan iddialarla tutarlı olduğunu da belirtmektedir.

Böylelikle Erdoğan hükümeti, El Nusra, dolayısıyla El Kaide'nin kimyasal silah elde etmesi gibi, Batı'yı alarma geçiren bir gelişmenin baş sorumluları arasında anılıyor.

SEYMOUR HERSH KİMDİR

Seymour Hersh, 1937 doğumlu, Washington'da yaşayan gazeteci-yazar. Dünyada araştırmacı gazeteciliğin önde gelen temsilcilerinden kabul edilmektedir. Pulitzer Ödülü de dahil olmak üzere pek çok uluslararası ödül sahibidir.En büyük haberleri arasında Vietnam Savaşı sırasında ABD ordusunun Vietnamlı sivilleri katlettiği My Lai Katliamı'nı ortaya çıkarması ve katliamın nasıl örtbas edildiğini kamuoyuna sergilemesi sayılıyor. Onun dışında, Irak'taki ABD ordusunun Ebu Gharib cezaevindeki ünlü işkencelerini ifşa eden gazeteci de Seymour Hersh'tir. Hersh'in gene en yankı uyandıran çalışmaları arasında, Irak'taki Kürt yönetimi ile İsrail'in askeri işbirliğini ortaya koyması bulunuyor.

Odatv.com