Adana Barosu Başkanı Avukat Aziz Erbek, 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' kapsamında, Ramazan Bayramı sonrasında Adana ve Bursa'da yaşama geçirileceği açıklanan 'panik butonu' ve 'elektronik kelepçe' uygulamasına destek verdi.

Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını anlatan Baro Başkanı Aziz Erbek, yeni uygulamayla birlikte bu oranın düşeceğini söyledi. Elektronik kelepçenin caydırıcı, panik butonunun da önleyici olacağını aktaran Erbek, "Bu uygulamayla şiddete karşı önemli bir adım atılmış oluyor. Bu uygulama başarılı olursa, Türkiye genelinde de uygulanacak. Böylece aile içi şiddetin önlenmesi mücadelesinde önemli bir adım atılmış olacak" dedi.

'ETKİSİNİ ZAMANLA GÖRECEĞİZ'

Şiddet uygulayana 'elektronik kelepçe' ve şiddete uğrayana 'panik butonu' uygulamasının önce ABD'de denendiğini sonra çok sayıda Avrupa ülkesinde başarıyla kullanıldığını belirten Aziz Erbek, bu sürecin Türkiye'de de uygulama aşamasına gelmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Uygulamanın Adana ve Bursa'da denenmesinin özel bir nedeni olduğunu düşünmediğini ifade eden Erbek, şunları söyledi:

"İki kentimiz Türkiye'nin en kalabalık 4 ve 5'inci kenti. Adana'da, geçmiş yıllarda kadına uygulanan şiddetin sayıca fazla olduğu gözetildiğinde uygulamanın doğruluğu ortaya çıkıyor. 'Elektronik kelepçe' ve 'panik butonu' uygulaması, kadına yönelik şiddeti önemli ölçüde azaltacaktır. Bu uygulamanın şiddete karşı caydırıcı özelliği olacaktır. Bu uygulamanın başlaması bile psikolojik olarak şiddeti uygulayanları durma noktasına itecektir. Güvenlik güçlerinin de bu elektronik kelepçenin genel kullanılış amacına uygun şekilde hızlı hareket etmesi lazım. Bu uygulamanın, kadına şiddetin önlenmesindeki etkisini zamanla göreceğiz. Dileğim, azalması değil, sıfıra inmesidir." -

Haberler