Evli birinin, çalıştığı kurumda görev yapan bekar bir kadınla aşk yaşaması meslekten atılmayı gerektirecek bir durum mu? Danıştay, bu konuda açılan bir davada emsal bir karara imza attı.Danıştay, evli bir okul müdürüyle bekar bir öğretmenin aşk yaşamasının meslekten atılmaya neden olmadığına karar verdi.  Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Hayırlı Sabancı Anadolu Lisesi’nde müdür olarak görev yapan K.T. evli olduğu halde aynı lisede İngilizce öğretmenliği yapan Ü.G.P. ile yasak aşk yaşadığı iddiasıyla meslekten atıldı. K.T. Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne meslekten çıkarılma işleminin iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme, talebi reddetti.Davanın temyiz incelemesini yapan Danıştay 12. Dairesi, Mahkeme’nin kararını bozdu. Gerekçe: “Davacının mesleki faaliyetiyle ilgisi olmayan soruşturma konusu fiillerin, mahremiyet alanına dahil özel yaşamı kapsamında kalan eylem ve davranışlar olduğundan iffetsiz eylem ve davranış olarak değerlendirilmez”Haklarında başlatılan soruşturma sonrası Bodrum’dan tayinleri çıkartılan okul müdürü ve öğretmen, yapılan idari soruşturma sonrasında meslekten atılmıştı.Danıştay’ın verdiği kararda ‘özel yaşam’a atıfta bulunuldu.

“ÖZEL ALAN KAMUSAL ALANA DA GENİŞLEYEBİLİR”

AYM - Yargıtay derken şimdi de HSK - Danıştay krizi... AYM - Yargıtay derken şimdi de HSK - Danıştay krizi...

Anayasa’nın 20. maddesinin birinci fıkrasında; “Herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz” hükmünün yer aldığını hatırlatan Danıştay şu görüşleri dile getirdi: “Özel hayat, öncelikle bireylerin kendi bireyselliklerini geliştirebilecekleri ve diğer kişilerle en mahrem ilişkilere girebilecekleri kavramsal ve fiziksel bir alana işaret etmektedir. Bu mahremiyet alanı, Devletin müdahale edemeyeceği veya meşru amaçlarla asgari düzeyde müdahale edebileceği özel bir alanı kapsamaktadır. Bireyin mahremiyet hakkının mekanı, kural olarak özel alandır. Ancak özel yaşamın korunması hakkı bazı durumlarda kamusal alana da genişleyebilir. Zira meşru beklenti kavramı, bireylerin mahremiyetlerinin kamusal alanda da bazı koşullar altında korunmasını mümkün kılmaktadır” deniyor.

EVLİ MÜDÜRÜN, BEKAR ÖĞRETMENLE OLMASI İFFETSİZ EYLEM SAYILMAZ

Evli müdürün bekar öğretmenle aşk yaşamasının “iffetsiz eylem” sayılamayacağı da belirtilen kararda şu görüşlere yer verildi:“Okul ve eğitim-öğretim ortamı dışında meydana geldiği ve bir kişiyle sürekli arkadaşlık ve birliktelik şeklinde gerçekleştiği iddia edilen, okul içinde ve dışında öğrencilerde olumsuz bir yansıması olmayan soruşturma konusu fiillerin, davacının mesleki faaliyeti ile ilgisi olmayan, mahremiyet alanına dahil özel yaşamı kapsamında kalan eylem ve davranışlar olduğundan, iffetsiz eylem ve davranış olarak değerlendirilemeyeceği, söz konusu fiilin disiplin suçu olarak değerlendirilerek, disiplin cezası ile cezalandırılmasının Anayasa’nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesi uyarınca ‘özel hayata saygı hakkının’ ihlali sonucu doğuracağı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır”Bu kararla, özel hayat nedeniyle soruşturma geçirenlerin meslekten ihraç yerine disiplin cezasıyla cezalandırılmaları gündeme gelebilecek.

Odatv.com