Zorbalık yıldıramaz

İstanbul Haber Servisi- CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkanın tecrit hücrelerine konulması ve gazeteci Ahmet Şık ile Nedim Şenerin Odatv soruşturması kapsamında tutuklanmalarının üzerinden bir yıl geçti. Tutuklu gazeteciler için meslektaşları, aydınlar, siyasiler, demokratik kitle örgütleri Taksimde iki ayrı eylem düzenleyerek Terörle Mücadele Yasasının ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istedi.

Tuncay Özkan ve Mustafa Baybay Gönüllülerinin çağrısıyla Galatasaray Meydanında toplanan kalabalık, Zorbalığa göz yumma, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan bir yıldır tecritte”, “Meydanlar, zindanları yenecek”, “Aydınların ışığı karanlığı yenecek yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Taksim Meydanına doğru yürüyüşe geçen grup, sloganlar, ıslıklar ve alkışlar eşliğinde tecrit uygulamasını protesto etti.

‘Tecrit sürüyor’

Taksim Meydanında son bulan yürüyüşün ardından açıklama yapan Özkan ve Balbay Gönüllülerinden Sevgi Pekaydın, Balbay ve Özkanın tecrit koşullarının kısmi olarak değiştirildiğini ama tecritin sürdüğünü söyledi. Pekaydın, Balbay ve Özkanın tecrit haline kısmen ara vererek şu an burada toplanmış insanlara sus payı verebileceğinizi mi sanıyorsunuz? diye sordu. Yürüyüşe destek veren isimler arasında yer alan sanatçı Levent Kırca da Özgürlük mücadelesi için, cezaevindeki arkadaşlarımız için, devrim için, yasaklamalar için buradayız. Hep de burada olacağız dedi.

Gazetemiz yazarı Ali Sirmen ise Balbay ile aynı cezaevinde çalışan arkadaşları, bundan 30 yıl önce, askeri yönetimler tarafından aynı yöntemle içeride tutuluyorlardı. Bugün sıra onlara gelmiştir, nöbet onlardadır diye konuştu.

‘Kime tecavüz etti?’

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de Bu içinde bulunduğumuz durum utanç verici dedi. CHP Denizli Milletvekili ve eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ise Umarım kulağı sağır olanlar bu kitlesel eylemin seslerini duyuyordur diye konuştu. Cihaner, Bugün bakanlardan birisi açıklama yapmıştutuklu olanlar gazeteci değil tecavüzden ya da banka soygunundan ama nedense isimlerini hiç söylemiyorlar. Hangi gazeteci kime tecavüz etmiş, hangisi hangi terör eylemi talimatı vermiş, hangisi hangi bankayı soymuş. Yani Ahmet Şık hangi bankayı soymuş. Balbay kime tecavüz etmiş söyleseler de biz de bilsek. Yaşadıklarımız aslında hukukla mantıkla açıklanacak birşey değil diye konuştu.

Balbay’ın mektubu

Konuşmaların ardından Balbayın gönderdiği mektup okundu. Tek işilik hücreyi şöyle tarif edebilirim; ben ve siz, hepimiz ifadeleri ile başlayan mektupta, Hücrenin demiri irademizi, betonu da savunduğumuz değerleri ve size olan inancımızı simgelemektedir. Bugünler geçecek, asıl olan özgürlüğe hazır olmak. O güzel günde buluşmak dileğiyle denildi.

Cumhuriyet