FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi. Savunmasını yapan Yargıtay 5. Dairesinin eski üyelerinden Ekinci'nin tutukluluk halinin devamına karar verildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, "futbolda şike davası"nda onama kararı veren Yargıtay 5. Dairesinin eski üyelerinden Mehmet Vehip Ekinci savunma yaptı.

Duruşmada, Yargıtay Savcısı Müslüm Canpolat tarafından sanık hakkındaki iddianamenin özeti okundu.

İddianamede, sanığın örgüt toplantılarına katıldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde talimatla Yargıtay üyeliğine seçildiği, Yargıtay yapılanması içinde örgütle haraket ettiği belirtildi.

Savunma için söz verilen Ekinci, 1985-2016 yılları arasında yürüttüğü hakimlik mesleğinde, hak, hukuk ve adaletten ayrılmadığını savundu.

Meslek hayatının 16 yılında ağır ceza başkanlığı yaptığını söyleyen Ekinci, örgüt talimatıyla Yargıtaya üye seçildiği iddialarını reddetti. Ekinci, "Bu özverili çalışmalarıma meslektaşlarım şahittir. Mesleğinin 16 yılını başkanlık yaparak geçiren bir hakimin Yargıtay üyesi seçilmesinde bir anormallik yoktur." dedi.

Sivil imam olarak belirtilen bazı kişilerle ortak baz hareketliliği bulunduğu, böylelikle bu kişilerle görüştüğü iddiasını da reddeden Ekinci, sivil imam denilen kişileri tanımadığını, yüzlerce kişinin aynı baz istasyonundan hizmet alabileceğini, bunun bu kişilerle görüştüğü anlamına gelmeyeceğini ileri sürdü.

Aleyhinde verilen tanık ifadelerini de kabul etmeyen Ekinci, eski HSYK Üyesi Kerim Tosun'un, yalnızca "Örgüt mensubiyetini biliyorum." dediğini, beyanlarının somut bir bilgiye dayanmadığını iddia etti.

Sanık Ekinci, eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın ise ilk ifadesinde kendisinden bahsetmediğini, sonraki ifadesinde, "Yargıtay üyeliğine seçilmeden birkaç gün önce örgüt mensupları Gaziantep'te benim evimde toplandık. Evde Mehmet Vehip Ekinci de vardı." dediğini aktardı.

Dal'ın sonraki ifadesinde ise "Vehip Ekinci'nin katıldığını tam hatırlamıyorum." beyanında bulunduğunu iddia eden Ekinci, "Yaşadıklarının etkisiyle bazı şeyleri karıştırdığını düşünüyorum. Söylediği tarihlerdeki baz hareketlerine bakılırsa benim İstanbul'dan çıkmadığım, Gaziantep'e gitmediğim görülecektir. Baz kayıtlarıma bakılsın, o tarihlerde eğer İstanbul'dan çıkmışsam suçlamaları kabul edeceğim." diyerek kendisini savundu.

Meslek hayatındaki çalışma tarzı, verdiği kararlar, yaptığı işlere bakıldığında, üye seçilmesinin gecikmeli de olsa hak teslimi olduğunun görüleceğini ileri süren Ekinci, "Hep doğrunun, adilin yanında oldum. Yanlışı, haksızlığı kim yaparsa karşı çıktım. Kimseden emir, talimat almadım. 2011'de bazı kişilerin yaptıklarına karşı çıktım. Kimse bana emir vermeye cesaret bile edemedi. Hakkımdaki suçlama çok onur kırıcı." diye konuştu.

Sanık Mehmet Vehip Ekinci, 20 aydır ağır cezaevi koşullarında bulunduğunu belirterek, mide, bağırsak ve bel fıtığı rahatsızlıkları nedeniyle tahliyesine karar verilmesini istedi.

Savunmanın ardından görüşü sorulan duruşma Savcısı Müslüm Canpolat, tanık İlhami Dal'ın ifadesinin netleştirilmesi için HTS kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporu istenilmesine, bu nedenle suç vasfının değişmesi ihtimali ve tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, 3'e 2 oy çokluğuyla sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sanık hakkında ifade veren eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 28 Haziran'a bırakılması kararlaştırıldı.

Anadolu Ajansı