Hukukçu olmayan okurlar anayasal düzene ve devletin güvenliğine karşı işlenen suçlarla silahlı terör örgütü suçlarını karıştırmaktadırlar.
Silahlı terör örgütü, anayasal düzene, bu düzenin işleyişine ve devletin güvenliğine karşı suçları işlemek amacıyla kurulan örgüttür. Bu suçlara uygulamada amaç suçlar denilmektedir.
Amaç suçlar
Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar
1-Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme suçu, müeyyidesi ağırlaştırılmış müebbet habistir.
2-Cumhurbaşkanına suikast veya suikast teşebbüsü, suçun müeyyidesi ağırlaştırılmış müebbet habistir.
3-Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme suçu, müeyyidesi ağırlaştırılmış müebbet habistir.
4-Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme suçu, müeyyidesi ağırlaştırılmış müebbet habistir.
5-Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silahlı bir isyana tahrik etme suçu, müeyyidesi ağırlaştırılmış müebbet habistir.
Devletin Güvenliğine karşı suçlar:
Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçu, düşmanla işbirliği yapma suçu, devlete karşı savaşa tahrik suçu,  yabancı devlet aleyhine asker toplama suçu, askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma suçu, düşman devlete maddi ve mali yardım sağlama suçu, silâh sağlama suçu, suç için anlaşma suçları.
Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayan vatandaşa ya da Türkiye'de bulunan yabancıya, üç yıldan on yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilir. Yarar sağlayan veya vaat eden kişi hakkında da aynı cezaya hükmolunur.
Devletin güvenliğine karşı işlenen suçların 3 yıldan ağırlaşmış müebbet hapse kadar değişen cezaları mevcuttur.
Silahlı terör örgütü ve amaç suçların cezaları TEM’e göre yarı oranında artırılır.
Görüldüğü gibi silahlı terör örgütü kurucu ve yöneticilerinin cezası 10 yıldan 15 yıla kadar, silahlı terör üyeliği suçunun ise 5 yıldan on yıla kadar hapis cezası iken amaç suçların cezaları çok daha ağırdır. Bu suçların müeyyideleri 3 yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar değişen cezalardır.
Amaç suçların bir kısmı cebir ve şiddetle işlenebilen suçlardır.
Hukukçu olmayan okurların silahlı terör örgütü ile amaç suçları karıştırmaktadırlar.
Silahlı terör örgütünün bütün üyelerinin silahlı olması gerekmediği gibi üyelerin silahlı bir eyleme katılmaları da suçun unsurları arasında yer almaz.
Bu nedenlerle FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği, kurucu ve yöneticiliğinden yargılananların 15 Temmuz darbe girişiminde yer alıp almadıklarının bir önemi yoktur. Zaten bu darbe içerisinde yer alanlar birkaç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile yargılanmaktadırlar.
Silahlı terör örgütü suçundan yargılananların iddianamede ve dosyada yer alan delilleri çürütmek amacıyla savunma yapmaları gerekmektedir.
Uygulamada, Silahlı terör örgütü suçunda; süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik aranmaktadır. Örgütün bir toplantısına hasbelkader katılmak, bir eyleminde yer almak silahlı terör örgütü suçunu oluşturmaz.
Silahlı terör örgütünde gevşekte olsa hiyerarşik bir yapı olmalıdır.
 
Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz Hukuk