BİRGÜN/ANKARA

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Ali Haydar Hakverdi, olağanüstü hal uygulamasıyla birlikte cezaevlerindeki koşulların giderek ağırlaştığına dikkati çekti. Hakverdi, çıplak arama, görüşlerin kamera ile kayda alınması, sürgün, havalandırma ve görüş sürelerinin kısıtlanması gibi hak ihlallerinin falaka ve darp uygulanarak işkenceye dönüştüğünü belirtti.

Hakverdi, cezaevlerinde olağanüstü hal uygulamasıyla birlikte tutuklu ve mahkumlar açısından giderek ağırlaşan koşulları Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde örneklerle cezaevlerindeki hak ihlallerini gündeme getiren Hakverdi, şunları kaydetti:

“Farklı hapishanelerden gelen mahkum mektuplarında yazanlar içler acısı durumu gözler önüne sermektedir. Hapishanelerde aile ve avukat görüşleri yasaklanmakta, yapılan görüşler ise kamera ile kayıt altına alınmaktadır. Gazete ve kitapların yasaklanmasının yanı sıra hasta tutuklular, ‘asker ve ring aracı yetersiz’ gibi nedenler gerekçe gösterilerek tedavi edilmeleri engellenmekte, siyasi mahkumların darp edildiği ve sürekli ailelerinden daha uzaklara sürgün edildiği; sürgüne gönderildiği hapishanelerde çıplak arandıkları, eşyalarına el konulduğu, temizlik malzemelerinin verilmemesi, havalandırma ve görüş sürelerinin kısıtlanması gibi hak ihlalleri ile karşılaştıklarını aktarmaktadırlar.”

“Selam verme, sessiz kalma” gerekçesiyle ceza

Hakverdi, cezaevlerinde akıl almaz gerekçelerle tutuklu ve hükümlülere disiplin cezaları uygulandığına işaret ederek, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

.1 Haziran-22 Eylül 2016 tarihleri arasında kaç mahkum bulunduğu hapishaneden başka hapishaneye nakledilmiştir?

.Hapishanelerde Adalet Bakanlığı’nın 45/1 nolu “haftalık 10 saat sohbet hakkı” genelgesi neden uygulanmamaktadır?

.Edirne F Tipi Hapishanesi’nde mahkumların görüş ve telefon hakları 15 günde 1’e mi düşürülmüştür?

.Edirne F Tipi Hapishanesi’nde 01.09.2016 tarih ve 2016/1148 nolu kararla aylık açık görüş hakkı 2 ayda bir olarak mı düzenlenmiştir? Bu karar sadece siyasi mahkumlara mı uygulanmaktadır?

.Edirne Hapishanesi’nde mahkumların ‘türkü söylediği’, ‘verilen yemeği yemediği’, ‘arkadaşlarına selam verdiği’ hatta ‘sessiz kaldığı’ gibi nedenlerden disiplin cezaları aldıkları iddiaları doğru mudur?

.Amasya Hapishanesi’nde mahkumlara verilmesi gereken diyet yemeğinin verilmediği iddiaları doğru mudur?

Görme engelli mahkuma dijital saat yasağı

.Amasya Hapishane İdaresi ‘kişi başına koğuşta 4 kitap bulundurma’ kararı mı almıştır? Bu kararın gerekçesi “hapishane güvenliği” midir? Kitaplar “hapishane güvenliğini” nasıl tehdit etmektedir?

.Yüzde 90 görme kaybı olduğu için ‘sesli dijital saat’ kullanan mahkuma, sevk edildiği Amasya Hapishanesi’nde kullandığı saatin ‘analog saat’ olmadığı gerekçesiyle verilmediği iddiaları doğru mudur? Aynı saati geldiği hapishanede kullanabilen mahkum, Amasya Hapishanesi’nde neden kullanamamaktadır?

.Amasya Hapishanesi’nde hasta mahkumlara yazılan ilaçların mahkumlara tek tek ve zamanında verilmediği iddiaları doğru mudur? Gerekçesi nedir?


Kaynak: Birgun.net