ANKARA - Osmaniye Cezaevinden gelen kötü muameleiddialarını dün yerinde inceleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu; tutuklu ve hükümlülerden gelen, Sadece biz değil, ziyaretçilerimiz, yakınlarımız da çırılçıplak soyularak aranıyorşikâyetiyle şok eolurken, cezaevinin keyfi uygulamalarıyla, adeta korku imparatorluğuyarattığı saptamasında bulundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki cezaevleriyle ilgili alt komisyon üyeleri, dün Osmaniye T Tipi Cezaevinde incelemelerde bulundu. Tutuklu ve hükümlüler, kendilerini ayrı ayrı ziyaret eden komisyon üyelerine, cezaevi yönetiminin keyfi ve insan hak ve ihlallerine aykırıuygulamalarından yakındılar. Komisyon üyelerine aktarılan ortak şikâyetler ve komisyonun saptamaları şöyle:

Yemekleri paylaşıyorlar: Bazı hükümlüler, anneleriyle birlikte zorunlu olarak cezaevinde kalan çocuklara, hükümlü olmadıklarıiçin yemek verilmediğinden yakınarak, yemeklerini çocuklarıyla paylaşmak zorunda kaldıklarını anlattılar.

Ağız içi aranıyor: Başta tutuklu ve hükümlüler olmak üzere mahkûm yakınlarına da çıplak arama yapılıyor. Cezaevi yönetimi, bu uygulamayıgüvenlikgerekçesine dayandırarak,jilet olabileceği düşüncesiyleağız içlerine kadar ziyaretçilerin arandığı itirafında bulundu.

Duvar dibine bakarak: Sabah akşam, tutuklular tek sıraya sokularak sayım yapılıyor.Tutuklu ve hükümlüler, ancak esas duruşta konuşabilirken, duvar dibine bakarak yürütülüyor.

Görüşlere sınırlama: Ziyaretçi ile görüşmeler 30-60 dakika arası olmasına karşın, cezaevine giriş-çıkışta kaybedilen süre de görüşme süresindensayılıyor.

Robokop giysili A takımı: İlk kez gardiyanlardan Robokopgiysili bir ekip oluşturulmuş. Tututlu ve hükümlüler, hem Robokop giysili gardiyanlar hem de normal gardiyanlardan şiddet gördüklerini aktardılar.

KCKliler açlık grevinde: 10 gündür açlık grevi yapan KCK tutukluları, diğer KCK tutuklularına destek vermek için değil, cezaevi yönetiminin kötü muamelesini protestoetmek için eylem yaptıklarını bildirdi.

Sakal cezası: 1-2 günlük sakalı uzayanlara cezalar veriliyor.