12 Eylül askeri darbesinden sonra gözaltına alınan ve 40 gün hücrede kalan dönemin Akıncı Gençler Derneği’nin kurucu üyelerinden Halis Özdemir, darbeyle ilgili açılan davaya müdahillik başvurusunda bulundu. Özdemir, hücreye giriş çıkışlarda gözüne bağlanan ve hakkındaki iddianameye cilt yaparak cezaevinden çıkarmayı başardığı bezi de basına gösterdi.

Işığa, suya, insana hasrettim

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne avukatı Süleyman Akdemir ile birlikte gelen Özdemir, müdahillik dilekçesini darbeyle ilgili dava açılan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmek üzere mahkemeye teslim etti. Özdemir askerlik görevini yaptığı sırada 31 Ocak 1981 tarihinde gözaltına alınarak Mamak askeri garnizonunda hücreye konulduğunu belirten Özdemir, 40 gün süren gözaltı süresince işkencelere maruz kaldığını anlattı. Özdemir, “Mahkemeye çıkarılış safham 46 gün. Bu 40 gün içerisinde ışığa, suya, insana hasret kaldığım hücreyi 16 gün süren sorgularım sırasında ana kucağı gibi kabullenmek zorunda kaldım. Allah insanımıza böyle bir şey yaşatmasın” diye konuştu.

Amacım hapse girmesi değil

Davaya müdahil olma amacının 90 yaşındaki Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı hapse attırmak değil, zamanı geldiğinde hesap vermeleri gerektiğini bilmelerini sağlamak olduğunu aktaran Özdemir, iddianamenin cildindeki bezin, hücreye ve sorguya götürülürken gözüme bağlanan bez parçası olduğunu söyledi. (Star)