Aydınlık / Ankara

HSYK yasadışı dinleme kararı veren ve kumpasçı hakim ve savcılarla ilgili incelemelerini sürdürürken sıranın Ergenekon, Balyoz gibi davalarda kullanılan gizli tanıklara geldiği, gizli tanıklarla F tipi örgüt arasındaki bağın araştırıldığı öğrenildi. Ergenekon, Balyoz gibi davalarda kullanılan gizli tanıkların tertiplerin en kritik halkalarından biri olduğunu kaydeden kaynaklar, gizli tanıklarla örgüt arasındaki bağın ortaya çıkması durumunda tertiplerin de büyük oranda çözüleceğini bildirdiler.
Ergenekon tutsakları arasında yer alan ve 3 yıldan fazla Silivri’de hapis yatan avukat Nusret Senem de gizli tanıklara dikkat çekti. Gizli tanıkların tertiplerin bir parçası olduğunu, tertibin önemli ölçüde gizli tanıklar üzerine oturtulduğunu vurgulayan Senem, “Gizli tanık yasası 2007 yılında tertipler planlanırken çıkarıldı. Arkasından Danıştay cinayeti sanıklarından Osman Yıldırım gizli tanık yapılarak Ergenekon tertibi devreye sokuldu. Danıştay cinayeti bu gizli tanıkla Ergenekon davasına bağlandı. Geri kalan gizli tanıklar da cezaevlerinden, mafyadan devşirildi. Bunların hepsi F tipi örgütün faaliyetleri. Organize olarak yürütülmüş faliyetler. Gizli tanıklar üzerine gidilirse ve gizli tanıkları devşirenler belirlenirse örgüt ve tertipler net olarak açığa çıkarılır” dedi.

ONLARI F TİPİ İMAL ETTİ
Yalan ifadeleriyle binlerce kişinin cezaevine girmesine yol açan ‘gizli tanık’ların tümü F tipi örgüte bağlı polislerce imal edildi. Bugüne kadar kullanılan 100 civarındaki gizli tanığın yüzde 90’ı Ergenekon, Balyoz gibi tertiplerde kullanıldı. Sadece Ergenekon davası kapsamında 60 gizli tanık vardı, bunlardan 31’i dinlendi.
Gizli tanıklardan dördü (“Anadolu”/Ümit Sayın, “15”/Hüseyin Oğuz, “İsmet”/Semih Genç ve “Deniz”/Şemdin Sakık) Ergenekon duruşmaları sırasında asıl kimliklerini açıkladılar. 
Yaratılan gizli tanıklar arasında mesleği olan, eli ekmek tutan bir kişi bile yok. Aralarında koyun hırsızı da, oto hırsızı da vardı. Öz yeğeni kızı satan da var, “gayrimeşru âlemde” tanınmak için çabalayan da.... Bu arada gizli tanıklar arasında bir de savcı yer aldı. F tipi örgüt gizli tanıkları genellikle, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, gasp, tecavüz, adam yaralama, adam kaçırma, dolandırıcılık, fuhuş hükümlüleri arasından seçti. Onlara çeşitli vaatlerde bulunarak, cezaevinden çıkarma sözü vererek, para desteği sağlayarak devşirdi.

SAVCININ ‘OSMANIM’ DEDİĞİ....
Danıştay saldırısını azmettirmek ve Cumhuriyet gazetesini bombalatmak suçlarından tutuklanan ve müebbet hapse mahkum edilen, daha sonra Danıştay saldırısını Erkenekon’a bağlama tertibi nedeniyle kurtulan Osman Yıldırım, davada gizli tanık yapıldı. Yıldırım hakkında 14 Temmuz 1998 tarihinde öz yeğenine fuhuş yaptırmak suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası bulunuyordu. 
Ergenekon’un gizli tanıklarından Yüksel Dilsiz ise 2010 yılında 14 yaşında bir çocuğa tecavüz ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 31 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

12 PKK İTİRAFÇISI
Ergenekon davasında 12 PKK itirafçısı “gizli tanık” olmak için başvurdu, bir kısmı dinlendi. Gizli tanıklar arasında Dev-Sol, DHKP-C ve Hizbullah itirafçıları da bulunuyordu. 
Gizli tanıkların hiçbir kanıt, olgu, bilgi ve görgüye dayanmayan ifadelerine dayanarak Ergenekon sanıkları yıllarca hapiste tutuldular. Ve gene onların ifadeleri, esas hakkında mütalaa ve özel yetkili mahkemenin hükmüne esas teşkil etti.

SADDAM’IN AJANINI UYUTTUM!

Gizli tanık ifadelerinden bazı çarpıcı örnekler:
“Veli Küçük köpeklerimi zehirledi, atımı kesti.” (Gizli tanık “15”), 
“Öcalan’a suikast görevi bana verildi. Kabul etmedim, benim yerime Yeşil gitti.” (Gizli tanık “Kıskaç”),
“Kola içirdiler, bademciklerimi aldılar.” (Gizli tanık “Akdeniz”), 
Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesini Sami Hoştan ile Veli Küçük teklif etti.” (Gizli tanık “C”), 
“Levent Ersöz ile Cemil Bayık Hezil çayında buluştu.” (Gizli tanık “İlkadım”), 
“Saddam Hüseyin’in ajanını ilaçla uyuttum, çantasını aldım.” (Gizli tanık “Aydos”), 
“Bombaları atmak için Muzaffer Tekin 500 bin dolar teklif etti.” (Gizli tanık “9”), 
“Cezaevinde başsavcının odasında birlikte rakı içerdik.” (Gizli tanık “Hisar”),
“Zar oynarım, yanık oynarım, pavyon âlemine takılırım.” (Gizli tanık “Poyraz”)