Yargıtay kararlarına mahkemeler uymak zorunda mı?

Hatalı yanlış bilgi veya algılardan biri; “bylock olan herkese ceza veriliyor”, diğeri İstinaf ve Yargıtay aşamaları için “avukata gerek yok, çünkü Yargıtay’ın bylockla ilgili vereceği olumlu bir karar herkes için geçerli olacaktır” bilgi veya algısıdır.

Bu iki görüşte dezenformasyon, hatalı bilgilenmedir.

Bylock olan herkes ceza alıyor mu?

Bylock olan herkes ceza almasa da mevcut aşamada Ağır Ceza Mahkemeleri çoğunlukla Yargıtay Kararlarına rağmen cezaya hükmetmektedirler. Ancak her sanığa aynı ceza verilmemektedir.

Elimizde bir istatistik yok ama kabataslak şöyle bir panorama çizebiliriz.

Belli koşullarda beraat    : Çok az.

Asgari hadden ceza        : çoğunlukta olan bir uygulama.

(6 yıl 3 ay)

10 yıl 6 aya varan cezalar:    Çok değil.

Tahliye                               : Oldukça çok

Hükmen Tahliye                  : Ortalama % 40 gibi

Avukatın savunmada ki rolü bu oranlar arasında görülebilir.

Kaldı ki bizim iddiamız ileriki aşamalarda bu cezaların çoğunun bozulacağı yönündedir.

Yargıtay temyiz ile gelen dosyalarda %60 a varan bozma verdi, bazı durumlarda dosyayı esastan görüşmeden tahliye kararları verdi.

Yargıtay’ın bylock ile ilgili vereceği olumlu bir karar herkes için geçerli olur mu?

Bunu iki ihtimale göre değerlendirmek gerekir;

  1. Kesinleşen cezalar,
  2. Devam etmekte olan davalar.

Kesinleşen Cezalar

Kesinleşen cezalara Yargıtay’ın sonradan vereceği olumlu kararların hiçbir etkisi olamaz, bu cezaların infazı devam eder.

Devam Etmekte Olan Davalar

İlk derece mahkemeleri kamuoyundaki algının tersine Yargıtay kararları ile bağlı değillerdir.  Uygulamada ise mahkemeler savunmanın(avukatın) davaya uygun Yargıtay kararını mahkemeye sunması ve mahkemenin de görülmekte olan dava için kararı emsal görmesi halinde Yargıtay kararları işlerlik kazanmaktadır.

Ancak biz konuya ilişkin bütün yazılarımızda belirtmekteyiz; Yargıtay kararlarının adliye duvarlarını aşıp mahkemelere ulaşması bazen yıllar alabilmektedir. Ceza davalarında %50 ye yakın bozma kararı verilmesi bu yüzdendir. Üzülerek söyleyelim batıda bu oran çok daha düşüktür, bizimle kıyaslanamayacak kadar.

Bütün bu nedenlerle ekonomik durumu uygun olanların ceza davalarının bütün aşamalarında savunmalarını avukatla yapmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Bizim gözlemlerimize göre bugün beraat etmesi gereken birçok sanık bylocktan ceza almaktadır. Bu kişilerin İstinaf veya Yargıtay aşamalarında tahliyeleri mümkündür.

Herkes için adil yargılanma, herkes için adalet, özellikle ceza adaleti diliyoruz.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz