Diyarbakır'da darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında, 41 hakim ve savcı, 27 askeri personel, 39 emniyet görevlisi ve 1 rektör tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, darbe girişimiyle ilgisi oldukların değerlendirilen "FETÖ/PDY" ile bağlantısı bulunan kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 309. Maddesince Anayasayı İhlal, 312. Maddesince Hükümete Karşı İsyan ve 314/2 maddesince "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından resen soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Cumhuriyet Başsavcısı refakatinde 5 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 10 Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen ve halen devam etmekte olan soruşturma kapsamında, 72 hakim ve Cumhuriyet savcısı hakkında soruşturma başlatıldığı, 41 kişinin tutuklandığı, 12 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiği, 19 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkartıldığı bildirildi. Ayrıca, 1 avukat hakkında adli kontrol kararı uygulandığı kaydedildi.

Askeri personel ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında aralarında korgeneral, tümgeneral, tuğgeneral, albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen rütbesindeki subaylar, astsubaylar ile askeri hakim ve savcıların da bulunduğu 244 askeri personelden 27'sinin tutuklandığı, 31 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiği, 144 kişinin serbest bırakıldığı, 39 kişinin halen gözaltında olduğu, 5 kişinin ise gözaltına alınmasına karar verildiği belirtildi.

Emniyet görevlileri hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ise aralarında 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri, emniyet amirleri, başkomiser ve komiserlerin de bulunduğu 86 emniyet görevlisinden 39'unun tutuklandığı, 18 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiği, 3 kişinin halen gözaltında olduğu, 26 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkartıldığı bildirildi.

Dicle Üniversitesinde rektör, profesör, doçent ve akademik görevlilerin de bulunduğu 56 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü, üniversite rektörünün tutuklandığı, 55 kişiyle ilgili gözaltı kararı verildiği kaydedildi.

Öte yandan, 2 kaymakam hakkında resen soruşturma başlatıldığı ve adli işlemlerin devam ettiği ifade edildi.