Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kamel Ketreb isimli mahpusun cezaevinde intihar etmesini engelleyemediği gerekçesiyle Fransa'yı tazminata mahkum etti.

Fransa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "yaşam hakkı" başlıklı 2. maddesi ile insanlık dışı ya da onur kırıcı cezayı yasaklayan 3. maddesinden suçlu bulundu.

Mahkeme, Ketreb'in kız kardeşleri Houria Serghine ile Noura Khiat'a 40 bin Euro (88 bin 400 TL) tazminat ödenmesine hükmetti.

Uyuşturucu bağımlısı olan Ketreb, 10 Haziran 1998'de sevgilisine silahlı saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanarak La Santa Hapishanesi'ne konulmuştu.

Ketreb, hapishanede haftada bir ya da iki kez düzenli olarak psikiyatristi ziyaret ediyordu.

8 Ocak 1999'da da bir gardiyana hakaret ve darp suçlamasıyla 10 günlük tecrit hücresi cezası aldı. Aynı gün olduğu psikiyatri muayenesinde, Ketreb'in daha önce iki kez intihara teşebbüs ettiği de kayıtlara geçti.

16 Mart 1999'da da davası sonuçlandı ve beş yıllık hapis cezası aldı. 20 Mayıs'ta da diğer bir mahpusu yaralamak ve gardiyanlara hakaret suçlamasıyla iki hafta tecrit hücresi cezası aldı. Hücrede de birkaç kez intihara teşebbüs etti. 24 Mayıs'ta ise intihar eden Ketreb kurtarılamadı.

"Mahpusu korumak devletin görevi"

AİHM'in kararında, mahpusların halihazırda hassas bir durumda olduklarının altı çizilerek, onları korumanın yetkililerin görevi olduğu hatırlatıldı.

"İntihar eden mahkumun psikolojik durumu da göz önüne alınarak cezaevinde yeteri kadar korunmaması insan hakları ihlalidir. Ketreb'in daha önce intihara teşebbüs ettiği ve doktora kendini öldürmek istediğini söylemesine rağmen tecrit hücresine konularak akli dengesinin daha da bozulmasına neden olunmuştur."

AİHM, yetkililerin intiharı önlemek için yapılması gerekenlerin tümünü yapmadığına karar verdi ve tecrit hücresi cezasının yanlış olduğunu ifade etti. (AS)