Rahmi Ofluoğlu
AVUKAT

Kanundaki 6 ay cezaevinde kalma şartı 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmıştı, bu süre Aralık sonunda bitiyor. “Halen 18 ay veya altı hapis cezasına mahkum edilmişlerse, ceza infaz kurumuna alınıp bir kaç gün sonra iyi hal raporu ve infaz hakimliği kararı ile denetimli serbestliğe ayrılmaktadır. Ancak Kanun altı ay açık ceza infaz kurumunda kalma şartını ertelediğinden, 18 ay ve altında hapis cezasına mahkum edilen hükümlünün, hiç açık ceza infaz kurumuna alınmadan doğrudan infaz savcısının talebi ve infaz hakimliği kararıyla veya doğrudan savcının kararıyla denetimli serbestliğe ayrılması mümkün olabilir mi?[1]

Süre uzatılmazsa 18 veya 6 ay  hapis cezasına mahkum olanlar 6 ay yattıktan sonra tahliye olabilecekler.

Sürenin uzatılmaması halinde 18 veya 6 ay ceza alanlar ile daha fazla ceza alanlar arasında eşitsizlik doğacak. Daha fazla ceza alanlar meşruten tahliyelerine 1 yıl kala serbest kalırken 18 veya 6 ay ceza alanlar daha fazla ceza alanlardan 6 ay fazla hapiste kalmış olacaklar. Bu durum açıkça anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

Önerimiz; geçici madde 4'e benzer bir kanun çıkarılacak ve yazımıza konu uygulama uzatılacaksa, kanun koyucunun bu konuya açıklık getirmesi isabetli olacaktır. Aksi halde, Kanunun aradığı şartların yerine getirilmesi maksadı ile hükümlünün öngörülebilir ve bilinebilir olmayan bir süre (birkaç saat veya birkaç gün, yani keyfi olarak) ceza infaz kurumunda tutulması mümkün olabilecektir.”[2]

Görüldüğü gibi Ersan hocanın beklentisi geçici 4 inci madde gibi yeni bir düzenlemenin yapılması ve 6 ay şartının düzeltilerek uzatılması doğrultusundadır.

Bizim beklentimiz ise 6 ay şartının düzeltilerek uzatılması ve denetimli serbestlik süresinin de 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasıdır.

 



[1] -Prof. Dr. Ersan Şen

[2] -Prof. Dr. Ersan Şen