Zafer TOKUŞ / ADAPAZARI (Sakarya), (DHA) - SAKARYA'da, gazetesini denetlemeye gelen Basın İlan Kurumu Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ve kurum çalışanı Devrim Özergin'i öldürüp yerel gazete çalışanı Mustafa Süke'yi yaralayan Adnan Uyumaz'a verilen 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasının yanı sıra 20 yıl hapis cezası Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından onaylandı. Uyumaz'ın avukatı Mehmet Mangıroğlu karar için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na tashih başvurduklarını söyledi.

Olay, Adapazarı'nda 26 Eylül'de 2012 tarihinde günlük yayınlanan Sakarya Anadolu Gazetesi'nde meydana geldi. Aynı zamanda Adapazarı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı olan gazetenin imtiyaz sahibi Adnan Uyumaz, denetim için gelen Basın İlan Kurumu'ndan Devrim Ersen Özergin ve Ökkeş Buğra Atılgan ile Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ve denetim heyetinde görevli yerel Yeni Sakarya Gazetesi muhabiri Mustafa Süke ile tartıştı. Uyumaz, tartışma sonucu tabanca ile peş peşe ateş etti. Saldırıda Basın İlan Kurumu Genel Merkezi'nden gelen Devrim Ersen Özergin ve Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat öldü, gazeteci Mustafa Süke ise, yaralanmıştı.

Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yargılamanın ardından Adnan Uyumaz'ı 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Mahkeme Uyumaz'a 'Adam öldürmeye teşebbüs' suçundan da ayrıca 20 yıl hapis cezası verdi. Mahkemenin gazete patronu Adnan Uyumaz'a verdiği 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası kararı ve 20 yıl hapis cezası Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından da onandı.

Uyumaz'ın avukatı Mehmet Mangıroğlu, Yargıtay'ın onaylamasından sonra kararın tashisi için Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı'na başvurduklarını söyledi. Mangıroğlu kararı Avrupa İhsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirterek, şöyle dedi:

"Yargıtay'dan tashih başvurumuzda sonuç alamazsak davayı Anayasa Mahkemesi'ne eğer oradan da sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğiz. İki gerekçemiz var. Birinci gerekçemiz olay anıyla ilgili. Gazeteye denetlemeye gelen BİK görevlileninin rahatsızlık veren tutum ve davranışları. 19 bin liralık ceza sonrasında Adnan Uyumaz'ın makam koltuğuna oturarak sözleriyle tahrik etmeleridir. 2'inci gerekçemiz ise olayın aniden gelişmesi sonrasında Uyumaz'ın mahkemedeki pişmanlığı. Mahkeme pişmanlıkla ilgili suçta 6'da 1 oranında indirim yapması gerekirdi. Ancak indirim uygulamadı."