Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in Avrupa’da haksız yere tutukladığı kişilerle ilgili yapılan şikayetlerden birini dün görüştü.

Lübnan asıllı Alman vatandaşı Khaled el-Masri tarafından yapılan başvuru CIA’in Avrupa’daki gözaltılarını yine gündeme taşıdı. El-Masri, 7 yıl önce Makedonya’da terörle mücadele kapsamında zorla alıkoyulduğunu ve terörist olmadığı anlaşıldıktan sonra serbest bırakıldığını söylüyor.

48 yaşındaki El-Masri, 2003 yılında Üsküp’ta tatilde olduğu sırada tutuklandığını daha sonra Afganistan’daki bir hapishaneye götürüldüğünü ve burada sert bir şekilde sorgulandığını belirtiyor.

El-Masri’nin El-Kaide ile bağlantısı olmadığı anlaşıldıktan sonra gözleri bağlı bir şekilde yeniden Almanya’ya nakledildiği ve Frankfurt’ta serbest bırakıldığı öğrenildi.

El-Masri, Makedonya’nın kendisini ABD’ye teslim ederek işkenceye uğramasına yol açtığını, kişisel mahremiyetine ve özgürlük hakkını hiçe saydığını ve kendi iddialarını adil bir şekilde araştırmadığını söyleyerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini ifade etti.

Makedonya ise söz konusu olayın gerçekleştiği tarih itibariyle Mahkeme’de görülemeyeceğini iddia etti. Hakim şikayetin kabul edilip edilmeyeceğine önümüzdeki günlerde karar verecek.

El-Masri benzer davaları Almanya, Makedonya, İspanya ve ABD’de de açmıştı.