Ceza Genel Kurul Başkanının bylock açıklaması üzerine yorum

Yargıtay Birinci Başkan Vekili ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdulhalik Yıldız, bylock üzerine yaptığı son açıklama:

"Bylock'un şöyle bir özelliği var sadece örgüt mensuplarının haberleşebilecekleri bir haberleşme sistemine dönüştürülmesi, sadece bu örgüte mensup olan kişilerin bu haberleşme ağını kullandıkları tespit edildi ve biz de bunu bir delil olarak kullandık. Fakat bu teknoloji daha da detaylandırıldı ve mor beyin denilen husus ilk kararlar alınınca söz konusu değildi. Bundan sonra bir karar verdik; yeni gelişen durumu izah ettik ve yakında Yargıtay Dergisi'nde bu karar yayınlanacaktır

Bu yönlendirme ile Bylock'a giriş yapıyor gibi bir durum söz konusu idi. Delil olma noktasında her Bylock kaydının delil olamayacağını ancak, user-ID numarası almış olanların bu sistem içerisine girebildikleri ve haberleşme imkanına kavuştuklarını tespit etmiş olduk ve delil olarak değerlendirdik. User-ID numarası alması, üye olmasını gösterebilir ancak bunda da bir kesinlik yok. Telefonunu başkası almış kullanmış, onun adına birisi telefon almış, telefonu geçici olarak başkasında kalmışsa, bunların da tabi araştırılması gerekiyor. Yöneticilik ve etkin pozisyonun belirlenmesi için de konuşmanın içerisinin belirlenmesi gerekiyor. İçerikler tespit edildikçe örgüt ile ilgili haberleşmeleri, birbirleri ile dayanışmaları, telkinleri ve yargı ile ilgili hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda hususları görüyoruz"

Abdulhalik Yıldız’ın bylock açıklamasında yeni bir şey yok, açıklama 16’ıncı Ceza Dairesi’nin son bylock kararlarının bir tekrarından ibaret. 

Ne diyor Ceza Genel Kurul Başkanı?

Mor Beyin olayına kadar biz bylock kullanmayı FETÖ üyeliği suçunun oluşması için yeterli kabul ediyorduk, bylocktan sonra bunun yeterli olmadığını gördük ve User-ID’nin tespiti gerekir dedik. İlave olarak telefonu başkasının kullanıp kullanmadığını, onun adına birisinin telefon alıp almadığı, telefonun geçici olarak başkasında kalıp kalmadığı hususlarının araştırılması istenecek.

Biz bu hususlar zaten şimdi de araştırılıyor, yeni bir şey değil.

Fetullah Gülen'in yeğenine örgüte yardım suçundan 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezası Fetullah Gülen'in yeğenine örgüte yardım suçundan 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezası

Açıklamada yeni gibi görünen tek husus içerikler. İçerik FETÖ üyeliği suçu için değil kişinin örgütteki pozisyonunun tespiti için, kişinin üye mi yönetici mi olup olmadığının tespiti için isteniyor.

Bizce bu da yeni bir şey değil, 16’ıncı Ceza Dairesinin referans kararı kabul edilen ilk kararında bu husus var; 2015/3 ESAS, 2017/3 KARAR, 24.04.2017 tarihli karar.

Bizim görüşümüz bylock sorunsalı Ceza Genel Kurulu’nun bu kararı ile de Ceza Hukukunun temel ilkelerine çözülmüş olmayacak ve kişilerin adalet talepleri devam edecektir.

Herkes için adalet, herkes için adil yargılanma özlemimizi tekrarlıyoruz.

Av. Rahmi Ofluoğlu

BİZ