Emniyet Genel Müdürlüğünün Tokat Emniyet Müdürlüğüne cevabı:

T.C.

TOKAT VALİLİĞİ Emniyet Müdürlüğü
 
Sayı : ..............................................
Konu: ..............................
TOKAT AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
İlgi (a): .....................................................................
İlgi (b): KOM Daire Başkanlığının 19.04.2017 tarih ve 2622190 barkod sayılı yazısı.
 
İlgi yazı ekinde Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan sanıklar hakkında mahkememize açılan kamu davasının yapılan yargılaması sırasında verilen ara kararı gereğince, Bylock kullanıcısı olduğu belirlenen ........isimli sanığın bylock programım hangi internet ağı üzerinden girdiği, bylock programını kullandığı internet ağına ilişkin kullanıcı adı, IP adresi, ID numarasını, bylock rehberinde kimlerin hangi isimle kayıtlı olduğu, bylock programı üzerinden kimlerle mesajlaştığı ve mesaj içeriklerinin ne olduğunun tespiti ile duruşmanın atılı bulunduğu 15/05/2017 tarihinden önce gönderilmesi istenmiştir.
İlgi talimat ile ilgili KOM Daire Başkanlığı ile gerekli yazışmalar yapılmış, KOM Daire Başkanlığının ilgi (b) yazısında bahse konu programa (Bylock) ait isim listelerinin e-mail ve mesaj gibi verilerin Daire Başkanlığınca alındığını, verileri listeleme, ayıklama ve analiz çalışmalarına ivedilikle başlanıldığını, çalışmanın bitimine müteakip Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile paylaşılacağı belirtilmiştir.
İlgi (a) talimat yazısında belirtilen hususlar ile ilgili gerekli bilgi ve belgelerin KOM Daire Başkanlığı tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile paylaşılacağı için gerekli bilgi ve belgelerin Mahkeme Başkanlığınız tarafından Şube Müdürlüğümüzün aracı kılınmaksızın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından talep edilmesi hususunu;
Arz ederim.

Emniyet Genel Müdürlüğünün mahkemeye verdiği cevaptan anlaşılan bylock mesajlarının içeriği yanı sıra bylock ile ilgili birçok verinin çözülmekte olduğudur. Cevaptan anlaşılan diğer önemli husus haber sitelerinde çıkan  215.000 kişilik liste ve mesaj içerikleri ile ilgili haberin tamamen asılsız olmadığıdır.
Ceza hukuku açısından buradan önemli bir açmaz mevcuttur; iddianameler yeterli delil olmadan hazırlanmıştır. İkinci önemli husus şimdiye kadar bylock ile ilgili verilen mahkumiyet kararlarıdır. Bylock mesajlarının çözülmesi halinde cezaya mahküm olan bu kişilerin suçsuz olduğu ortaya çıkarsa ne olacak?
Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz Hukuk