Tokat Ağır Ceza Mahkemesi MİT raporu ve etkin pişmanlıktan yararlanan sanıkların ifadesine dayanarak bir sanığa 314/1 den, silahlı örgüt yöneticiliğinden 15 yıl, etkin pişmanlıktan yararlanan diğer sanıklar; M.B. 1 yıl 8 ay 18 gün, F.K. 1 yıl 8 ay 8 gün, Ş.T. 2 yıl 1 ay, K.T. ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti.
5 yılın altında kalan cezalar İstinaf, 15 yıl ceza ise istinaf ve Yargıtay aşamasından sonra kesinleşecek.
Bylock FETÖ/PDY silahlı örgüt üyeliği için kesin delil mi?
Bylock’u kesin delil olarak değerlendirenlerin dayanağı bu iletişim yazılımını indirenlerin tamamına yakınının FETÖ’cüler olması.
Bylock kullanıcılarının FETÖ/PDY üyesi olma olasılığından söz edilebilir. Ancak ceza yargılamasında şüpheye veya olasılığa dayalı olarak ceza oluşturulması kuşkudan/şüpheden sanık yararlanır evrensel ceza hukuku ilkesi ile bağdaşmaz. Yargıtay Ceza Genel Kurulu yerleşik içtihatlarında şüphe ve olasılığa dayanılarak mahkumiyet hükmü verilemeyeceği yönündedir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu Esas No. 2010/5-109 Karar No. 2010/177
 “Yüksek de olsa bir olasılığa dayanılarak sanığı cezalandırmak, ceza yargılamasının en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan, varsayıma dayalı olarak hüküm vermek anlamına gelir. O halde ceza yargılamasında mahkumiyet, büyük veya küçük bir olasılığa değil, her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır.  Adli hataların önüne geçilebilmesinin başka bir yolu da bulunmamaktadır.” 

Bylock kullanıcılarının kullanma sıklığının yanı sıra kullanma amacı önemlidir.  Kullanma amacı ise bylock indirmenin dışında başka delillerle desteklenemiyorsa silahlı örgüt üyeliği veya yöneticiliği şüphe düzeyinde kalacaktır.
Tokat Ağır Ceza Kararı sadece bylock deliline dayanmıyor, etkin pişmanlıktan yararlanan sanıkların beyanları önemli bir delildir.
BYLOCK’UN KULLANICININ İRADESİ DIŞINDA İNDİRİLMESİ OLASILIKLARI
Bylock tespiti internet ağı üzerinden yapılmış ise
1-Şifresiz internet ağı üzerinden kullanıcının bilgisi dışında indirilmiş olabilir, bu durum HTS kayıtları, mesajlaşmaların yapıldığı yerlerden tespit edilebilir.
2-Kablosuz ağ şifreleri kırılmış olabilir.
3-Ortak kullanılan kablosuz internet ağları üzerinden indirilmiş olabilir,
4-Eve gelen misafirlerin şifre girerek ailenin kablosuz ağını kullanması ve ağ üzerinden haberleşme yapması mümkündür.
5-Kendi internet adresini (IP’sini) başkasının İP’si arkasına gizleyerek “Spoofing” denilen bir yöntemle onun İP si ile işlem yapılmış olabilir, sahte plaka örneğindeki gibi..
6-“Saplama”  yöntemiyle kablosuz ağ hattına fiziki müdahalede bulunulmuş olabilir.
Bylock tespiti GSM hattı üzerinden yapılmış ise
1-Sahte kimlikle  kişinin haberi olmadan GSM hattı satın alınmış olabilir.
2-Güvenliksiz cep telefonlarının üzerinden internete bağlanarak bylock kullanımı yapılmış olabilir.
3-İkinci el cihaz satın alınmış ise bylock birinci kullanıcı tarafından indirilmiş olabilir.
Örnekler çoğaltılabilir. Ceza yargılamasında bütün bu olasılıklar aydınlatılmadan cezaya hükmetmek ciddi adli hatalara neden olabilir.
Her şeye rağmen FETÖ/PDY davalarında bylock önemli bir delil olarak yerini koruyor. Yapılacak tek şey şüpheli veya sanıkların hukuk mücadelesini önemsemeleri ve savunmalarını güvenebilecekleri  avukatlarla yapmalarıdır.
 
 RAHMİ OFLUOĞLU
AVUKAT