"Bozdağ tahliyeleri doğru bulmadı" başlığı ile haberin içeriği çelişkili. Doğrusu "Bozdağ tahliyelerin hukuki gerekçelerini doğru bulmadı olmalıydı" . Bu iki başlık arasında çok büyük anlam farklılıkları var. İlk başlık bu tahliyeler yapılmamalıydı, ikincisi yapılmalıydı ancak bu hukuki gerekçe ile değil. Tahliyelere hukuki gerekçe olarak tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesini göstermek hatalı.. Doğru gerekçe AYM'nin İlker Başbuğ kararının emsal göstermektir. Nitekim Bozdağ şöyle diyor:

"ONLARIN DURUMU FARKLI"

Tutuklu ve hükümlü arasındaki farka değinen Bozdağ, "Ergenekon davası bildiğimiz gibi geçtiğimiz Ağustos ayında sona erdi, ilk derece aşaması. Mahkeme kararını verdi. Mahkeme kararını verdiği andan itibaren Ergenekon Davası'nda yargılanan hükmen tutuklu statüsüne geçtiler. Dolayısıyla onlar tutuklu statüsünde değil, hükmen tutuklu statüsündeler. Farklı bir statüye geçmiş durumdalar. Onların durumu farklı." ifadelerini kullandı.

"BAŞBUĞ'UN TAHLİYESİNİ REFERANS YAPAN TAHLİYELERİN GEREKÇELERİ HUKUKEN DOĞRU"

Ergenekon Davası kapsamında yapılan tahliyelerin bir kısmının uzun tutukla ilgili yasanın yürürlüğe girmesi ile ilgili olduğunu belirten Bozdağ açıklamalarına şöyle devam etti: "Benim kanaatim sayın Başbuğ'un tahliye kararına referans yapan tahliye kararları ve onların gerekçeleri hukuken doğru gerekçelerdir. Tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indi diye verilen kararın gerekçesinin ben doğru olmadığını buradan açıkça kendi adıma ifade etmek isterim. Çünkü deminde ifade ettim, kararın verildiği tarihten sonra tutukluluk bitmiştir, hükmen tutukluluk başlamıştır. Tutuklulukla ilgi düzenlemeler hükmen tutuklular için uygulanabilir nitelikte değildir."

Biz bu tahlili adaletbiz sitesinde ve bu sitede bakanın açıklamasından önce yaptık..

İşte link:

Tahliye ve ret kararlarını veren mahkemeler ve gerekçeleri