Duruşmada, savcı esasa ilişkin mütalaasını açıklayacak

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin açılan davanın 16. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşmada taraflardan esasa ilişkin beyanları alınacak. Savcı da esasa ilişkin mütalaasını açıklayacak.

24 Ocak'ta dava dosyasına giren Jandarma Bilirkişi raporunda Berkin Elvan'ın ‘yasadışı eylemlerde bulunan gösterici grubun olduğu alanda bulunarak kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği için’ tali kusurlu olduğunu öne sürdü. Raporda sanık Fatih Dalgalı’nın olayın meydana gelmesinde hangi irade ile hareket ettiğine ilişkin herhangi bir bilgi ve beyanının olmadığı aktarıldı. Ancak ortaya çıkan sonuç itibariyle asli kusurlu olduğu kaydedildi. 

15. duruşmadan önce dosyaya giren sanık Fatih Dalgalı'nın kusurunun belirlenmesi için hazırlanan bilirkişi raporunda da Zet silahını ateşleyen sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” sonucuna varıldı. 

TIKLAYIN - 10 soruda Berkin Elvan davası

Duruşmayı izlemek için milletvekilleri Zeynel Özen, Dilşat Canbaz, Turgut Öker, Cumartesi Anneleri, Gezi Parkı protestolarında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Kokmaz ile Ethem Sarısuluk'un annesi Safiye Sarısuluk, Barış Akademisyenleri, Halkevleri, CHP yöneticileri, çok sayıda STK adliyeye geldi. Duruşma salonun küçük olması sebebiyle bazı izleyiciler dışarıda kaldı.

Mahkeme Başkanı, dosyanın yüzde 8090 oranında bittiğinin ve bir önce davayı bitirmek istediklerini belirterek, "Biz dosyaya bütün belgeleri delilleri almaya çalıştık. Bizim vereceğimiz karar nihai bir karar değil, beğenmeyen üst mahkemeye başvurabilir" ifadelerini kullandı.

Tasfiye Memuruna Teslim Edildiği İspatlanmayan Defter Ve Belgelere İlişkin Gizleme Suçu Oluşmaz! Tasfiye Memuruna Teslim Edildiği İspatlanmayan Defter Ve Belgelere İlişkin Gizleme Suçu Oluşmaz!

Avukat Çiğdem Akbulut, son gelen bilirkişi raporunun dikkate alınmasını talep ederek, "İlk gelen raporda bölgede çatışma yaşanmadığı belirtiliyordu, polisin sektirmesi gerekirken sanık Fatih Dalgalı kafasını hafif eğerek hedef aldı. Bütün bunlar varken son rapor neredeyse Berkin'i asli kusurlu göstermeye çalıştı" dedi.

"İçişleri Bakanlığı'nın müdahalesiyle delil karartıldı"

Avukat Can Atalay da yeni bir rapor alınmasının gereksiz olduğunu daha önce belirttiklerini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti:

"Belli ki İçişleri Bakanlığı'nın müdahalesi olmuş ve delil karartılmıştır. Siz keşiften ayrıldıktan sonra polisle jandarma arasında ciddi bir gerilim oluştu. Polis etrafımızı çembere aldı. Jandarmanın polise "olur mu öyle bir şey" dediğini duyduk. Bu tartışmadan sonra jandarma hızlıca keşif yerinden ayrıldı. Dosyadaki görüntülerde çok açık. Gösterilerin barışcıl olmadığı nereden biliniyor. Bununla ilgili bir dava var mı? Bilirkişiler hangi hadle barışçıl gösteri olmadığını söylüyor? Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Olayda bizce kast vardır. Berkin yaralandıktan sonra ona müdahale etmek isteyen insanlar gaza boğulmuştur. Soruyoruz Fatih Dalgalı Berkin'i vurduktan sonra kaç tane daha gaz fişeği atmıştır? Sanık polis Fatih Dalgalı ateş ederken sonuçlarını öngörmekte ve buna göre ateş etmektedir. O anda bir gösteri yok. O gösterinin barışçıl olup olmadığına ilişkin bir dava yok. Buna rağmen bu bilirkişiler utanmazca bir çocuğu tali kusurlu saymıştır. Okmeydanında yaşıyor olması, Diyarbakır'da yaşıyor olması Ramallah'ta yaşıyor olması Hatay'da yaşıyor olması o çocuğun suçu değildir. Ancak bu rapora o çocuğun Okmeydaninda yaşadığı için suçlu göstermeye çalışması onların ayıbıdır. Bu rezilliği düzeltin"

Ayrıntılar geliyor...

https://t24.com.tr/haber/berkin-elvan-cinayeti-davasinda-16-durusma-bugun,859385