Atatürk Havalimanı saldırısını gerçekleştiren canlı bombalardan Rakhim Bulgarov’un, saldırıdan önce Başakşehir İlçesi’nde Kayaşehir’deki sitede bir süre kaldığı ortaya çıktı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran’da düzenlenen ve 45 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan 11’i Rusya uyruklu 17 şüpheli, önceki gün Cumhuriyet Savcısı Ahmet Demirhüyük tarafından ifadeleri alındıktan sonra çıkarıldıkları 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nde ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan tutuklandı. Rus uyruklu 1 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Geçtiğimiz pazar günü de 4’ü yabancı uyruklu 13 şüpheli, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘tasarlayarak öldürme suçuna yardım etme’ suçlarından tutuklanmıştı. Böylece Atatürk Havalimanı’na terör saldırısı soruşturması kapsamında gözaltına alınlardan 15’i yabancı uyruklu 30 şüpheli, cezaevine konuldu.

‘BELKİ KALMIŞ OLABİLİR’

Habertürk gazetesinden Veli Sarıboğa'nın haberine göre, tutuklanan şüphelilerden Rusya vatandaşı Kamil D. (29), sorgusunda ikamet ettiği Kayaşehir 11. Bölge’de canlı bomba Rakhim Bulgarov ile görüldüğüne ilişkin iddiayı kabul etmeyerek, “Kendisiyle hiç görüşmedim ve tanımıyorum. Özel güvenlik görevlisinin teşhisini kabul etmiyorum. Bizim kaldığımız evde insanlar sürekli değişiyordu. Belki gelip kalmış olabilir. Fakat ben kendisini tanımıyorum. Kapıdaki özel güvenlik görevlileri sürekli değişiyordu. Ben onları dahi tanımıyorum” dedi.

‘O EVDE OLACAĞINI ZANNETMİYORDUM’

Rusya doğumlu olduğunu beyan eden Shamil A. (24) da ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, Kayaşehir’de kaldığı evle ilgili, “Ben o evde 3-4 kişi kalarak rahat yaşarım diye düşünmüştüm ama çok kalabalık oldu. O evin tehlikeli bir ev olduğunu bilmiyordum. Odamda Kuran okurum diye düşünüyordum. Ben teröristin o evde olacağını zannetmiyordum. Polis bizi yakaladığında o evde daha önce teröristlerin kaldığını söyledi ancak biz bilmiyorduk. Yanlış zamanda o evde bulunmuşum” diye konuştu.

ÇATI KATINDAKİ SİLAH VE SUSTURUCULAR

Ahmet D.’nin ise Sultangazi 50. Yıl Mahallesi’nde oturduğu apartmanın çatı katında bulunan silah, tabanca ve susturucuların kendisine ait olmadığını öne sürerek, “Oturduğum yer Sultangazi İlçesi’dir, her çeşit insan bulunmakta. Başkaları koymuş olabilir. Oturduğum semt iyi bir muhit değildir” dediği öğrenildi. Diğer şüpheliler de suçlamaları kabul etmedi.

‘FİKİR BAĞIM OLDU’

Şüphelilerden Cengizhan Ç. ise IŞİD’in görüşlerini benimsediğini belirterek, “Kendilerini takip ediyordum. Facebook ortamında takip ettiğim, İslami diye beğendiğim gruplar vardır. Bu nedenle IŞİD fikirlerini öğrendim, kendileri ile bir fikir bağım oldu, savundukları şeylere inandım. Suriye’ye gitmeye karar verdim ancak Şanlıurfa Akçakale’den İstanbul’a geri döndüm. Şüphelilerden Seyhun Ali A. ile 2 ay önce tanıştım. O bana onların İslami açıdan yaptıklarının yanlış olduğunu, boğarak ve yakarak öldürdüklerini, bunun İslami olmadığını söyleyerek ‘Gitme’ diye tavır koydu” diye ifade verdi.

TUTUKLANAN 17 KİŞİ

Bakırköy 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklanan 17 kişinin isimleri şöyle: Murad M. (Rusya) Shamil M. (Rusya) Bilal A. (Rusya) Ramazan İ. (Rusya) Adam R. (Rusya) Shamil A. (27-Rusya) Gulmakhmad S. (Rusya) Kamil D. (Rusya) Shamil A. (24-Rusya) Gadjimet A. (Rusya) Edelkan I. (Rusya) Ahmet K., Cengizhan Ç. Halil D. Ahmet D. Eyyüp D.. Seyhun Ali A.

Cumhuriyet