Adli para cezalarında infaz cezanın kesinleşmesi ile başlar. Adli para cezası iki  şekilde kesinleşir:

 İstinaf süresinde istinafa gidilmezse İstinaf süresinin bitiminde,

İstinaf edilmişse istinafın reddi ile kesinleşir.

Adli para cezası kesinleşince ilam Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. İlamı alan Cumhuriyet Başsavcılığı hükümlüye bir ödeme emri gönderir, ödeme emrinde hükümlüye ödeme için 30 günlük süre verilir, süre tebliğ ile başlar.

Adli para cezasının ertelenmesi, takside bağlanması

Hakim kararında adli para cezasının ödenmesini bir yıldan fazla olmamak üzere erteleyebileceği gibi iki yıldan fazla olmamak üzere taksitlendirebilir.

Adli para cezasının infazı aşamasında taksit

Kocasına yakalanan kadın sevgilisiyle balkondan atlamıştı! İşte istenen ceza Kocasına yakalanan kadın sevgilisiyle balkondan atlamıştı! İşte istenen ceza

Mahkemenin kararında adli para cezası takside bağlanmamışsa infaz aşamasında üçte biri bir aylık sürede, kalan birer ay ara ile iki eşit taksitte ödenebilir.

Adli para cezasının hapse çevrilmesi

30 günlük sürede adli para cezası ödenmezse hükümde belirtilen gün kadar hapse çevrilir.

Hapis cezasını azami sınırı

Adli para cezası yerine çektirilen hapis cezasının süresi üç yılı geçemez. Birden fazla hükümle adli para cezalarına mahkumiyet halinde bu süre beş yılı geçemez.

Eş söylemle, adli para cezasından hapse çevirmede tek bir adli para cezasında uygulanacak hapis cezası üç yılı geçemez. Aynı anda infazı gerçekleştirilecek adli para cezalarında toplam süre 5 yıldan fazla olamaz.

Örnek

Adli para cezası günlüğü 20 liradan 1500 gün ise 1500 gün 4 yıldan fazla olacaktır, bu durumda hükümlünün yatarı 3 yıl olacaktır. Hükümlünün bu şekilde birden fazla adi para cezası olması halinde toplam yatar 5 yıldan fazla olamayacağı için adli para cezalarının yatarı 5 yıl olarak tespit edilecektir.

Bir başka söylemle örneklersek; kişi  her biri 30 bin lira olan üç farklı çekten yargılanmış olsun, hakim gün karşılığı adli para cezasını 20 lira ile 100 lira arasında takdir edebilir. Hükmedilecek adli para cezası çek miktarından az olamaz, bu durumda hakim her bir çek için bir gün karşılığı 20 liradan 1500 iş günü karşılığı 30’ar bin lira üç farklı adli para cezasına hükmedecektir. Adli para cezalarının hapse çevrilmesinde toplam ceza 5 yıldan fazla olacaktır ancak yasa gereği adli para cezalarının hapis cezası olarak yatarı 5 yıl olarak tespit edilecektir.

İnfaz sırasında adli para cezasının ödenmesi

Hükümlü infazın herhangi bir aşamasında kalan günlerin adli para cezasını öderse tahliye edilir.

Hapis cezasının ertelenmesi

Karşılıksız çekten verilen adli para cezasından kaynaklan hapis cezası ertelenmez çünkü yasa gereği Adli para cezasından çevrilen hapsin infazı ertelenemez.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz