ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - WASHINGTON [email protected]

ABD’nin Florida eyaleti Miami kentinde 21 Mart’tan beri tutuklu bulunan Rıza Sarraf, kefaletle serbest bırakılma talebinden vazgeçti. Sarraf’ın 4 Nisan’da görülecek ikinci duruşmayı beklemeden, avukatı aracılığıyla Mahkemeye verdiği dilekçede, ayrıca New York Mahkemesi’ne transferine bir itirazı olmadığı ve bundan sonraki duruşmalardan katılmak istemediği görülüyor. 4 Nisan’da Miami’de yapılacak duruşmada, Sarraf’ın serbest kalıp kalmayacağı, kalırsa ne kadar kefalet ödeyeceği gibi konuların karara bağlanması bekleniyordu. Mahkeme’nin kendisini serbest bırakmayacağını anlayan Sarraf, süreci uzatmamak için kefalet talebinden de vazgeçti.

Tekrar kefalet isteyebilir

Sarraf’ın bu kararı, ilk etapta Mahkeme’yle anlaştığı tezinin doğrulanması şeklinde yorumlandı. Ancak davayı yakından takip eden Avukat, New York Barosu’na bağlı J. Cahit Akbulut’un yorumu farklı. Ona göre bu talepler, Sarraf’ın Florida’ya gelirken tutuklanacağını bilmediğini, “hükümet tarafından oyuna getirildiğini” kanıtlıyor. Akbulut, kefalet talebinin New York’taki mahkemede saklı olduğunun da altını çiziyor.

Bharara’yla yüzleşmek istiyor

Sarraf’ın Florida’da kalması, yalnızca hükümlülük süresini uzatıyor. Dava New York’ta açıldığı için, dosya New York’a nakil edildiğinde, gerçek yargılama başlamış olacak. Akbulut’a göre ise Florida’da tek bir gün daha kalmak istemeyen Sarraf’ın dileği, bir an önce elinde asıl deliller bulunan Savcı Bharara’yla yüzleşmek.

Akbulut’a göre, Sarraf’ın biran önce Florida’yı terk etmek istemesi, buraya gelirken tutuklanacağını bilmediği anlamına geliyor. “Eğer önceden hükümetle yapılan anlaşmada, Florida’da tutuklanacağını ve burada menfaat elde edeceğini bilseydi, şimdi alelacele New York’a nakil olmak istemezdi.”

Ancak, bu durumun hükümetle bir anlaşmaya varmış olduğu ihtimalini ortadan kaldırmıyor. Akbulut şöyle anlatıyor: “Hükümetle görüşmelerde dendi ki biz seni koruma altına alırız, karşılıklı görüşürüz. Ancak tutuklanacağını söylemediler, yani oyuna getirdiler. O zannediyordu ki buraya gelecek, karşılıklı konuşup görüşecekler, beyanda bulunacak kendisine yardımcı olunacak ve bu işler hapse girmeden görülecek; ama o iş öyle değil… Sarraf’ın tutuklanacağını bilirse kaçacağı kanaatine varan Amerikan yetkilileri de ona bu durumu söylemediler.”

Savcı Bharara’nın New York ofisi ise BirGün’e yaptığı açıklamada, Sarraf’ın New York’a taşınacağı, nakil tarihinin henüz belli olmadığı, nakil işleminin ise adli kolluk tarafından gerçekleştirileceği bilgisi verildi.

Duruşma tarihi 1 Nisan görünüyor

Bharara duyurdu!

Savcı Bharara, dün Twitter adresinden Sarraf’ın kefaletten vazgeçtiğini ve mahkemenin New York’a nakil edileceğini yazdı ve Sarraf’ın taleplerinin kabul edildiğine dair bir belge paylaştı. 31 Mart tarihli belgede Florida’dan Sulh Ceza Hakimi Edwin G. Torres’in imzası bulunuyor.

Bharara bu açıklamasından bir saat adar önce, 2 Nisan 20013’te ABD’li politikacılara ilişkin yaptığı bir açıklamadan “Kirli politikacıları hapse atmak gerekli, ancak bu yeterli değil” ifadesini almış, ve “Bu hala doğru” diye eklemişti.



***

Ne olmuştu?

Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi olan ancak AKP tarafından ‘aklanan’ Sarraf ve iki çalışanının ABD’yi dolandırmak, İran’a yönelik yaptırımları ihlal etmek ve kara para aklamak gibi suçlarından 75’er yıl hapsi isteniyor. Sarraf’ı tutuklatan Savcı Preet Bharara’nın hazırladığı iddianameye göre, ayrıca Sarraf’ın mal varlığına el konulması da mümkün. Sarraf’ın tutuklanması sonrası avukatları kefaletle salıverilme talebinde bulunmuştu.


Kaynak: Birgun.net