UĞUR ŞAHİN

Ekoloji ve çevre örgütleri, geçtiğimiz günlerde çıkan elektrik yasası hakkında bir ortak bir açıklama yayınladı. Yaşam alanlarının enerji yatırımı kılıfıyla tahribata uğrayacağını ve nükleer enerjinin önünün açılacağının ifade edildiği açıklamada, yasanın iptal edilmesi için yasal girişimler yanında ortak mücadelenin acilliğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Elektrik Piyasası Yasası’nda yapılan değişikliğin yaratacağı tehlikeler, madde madde şöyle sıralandı:

*Nükleer santral ve yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak belirlenecek kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyet taşınmazlarında, yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak kullanımını ve verimliliğini etkileyici imar planları düzenlenemeyecek.

*Nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacak. Yani nükleer santraller için var olan ‘engeller’ ortadan kaldırılacak, zeytinlikler talana açılacak.

*Askeri bölgelerde dahil olmak üzere tüm ülke toprağı kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler rafineri, petrokimya tesisleri ile nükleer santraller için sınırsız talana açılıyor.

*Özel mülkiyet taşınmazların yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak belirlenmesi halinde, bu alanlar üzerinde acele kamulaştırma yapılabilecek. Böylece acele kamulaştırma konusunda dava açması yasayla engellenen, yerini vermek istemeyen vatandaşın malına ‘zorla’ el konulabilecek.

Yasa ekoloji mücadelesinin önünde bir engel

Açıklamanın yayınlanmasının ardından imzacı Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği yönetim kurulu üyesi Coşkun Özbucak konuyu BirGün’e değerlendirdi. Özbucak, “Bu sadece bizi değil, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir yasa. Ekoloji çalışması yapanları daha da yakından ilgilendiren bir yasa. Hem Artvin’den yükselen bir ses var, hem diğer şehirlerden. Bunları nasıl ortaklaştırırız diye düşünüyorduk. Çeşitli ekoloji çalışmaları yapan dernekler ve platformlar var fakat zaman zaman bir araya gelebiliyoruz. Bu birlikteliği sağlamak için böyle bir açıklama yapmak istedik. Çıkan yasa Türkiye’nin geleceğindeki ekoloji mücadelenin önünde bir engel olduğunu düşündüğümüz için bun u ortaklaştırmak istedik. Diğer platformlardan arkadaşların önerileriyle açıklamanın son şeklini verdik ve orak bir bildiri oluşturduk.” diye konuştu.

İmza Atan Çevre ve Ekoloji Örgütleri şöyle:

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu,

Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği,

Giresun Çevre ve Ekoloji Platformu,

Ege Çevre ve Kültür Platformu,

Karadeniz İsyandadır Platformu,

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği,

Sinop Nükleer Karşıtları Platformu,

Sinop Çevre Dostları Derneği,

Sinop-Ayancık Çevre Koruma Derneği,

Yaylaların Kardeşliği Platformu,

Loç Vadisi Koruma Platformu,

Tüm Köy Sen,

Kuzey Ormanları Savunması


Kaynak: Birgun.net