Bir süredir Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubundan mailler alıyorduk. Bu maillerde avukatlar çeşitli konuları dile getiriyor, tartışıyorlardı. Ancak bugün farklı bir şey oldu, gelen maillerin hızı birden bire arttı. Mailler,  peş peşe mail kutularımıza düşmeye başladı. Bunlar şimdiye kadar Önce İlke Grubundan aldığımız maillere benzemiyordu. Maillerde tepki vardı, öfke vardı. Grubun üyeleri isyan dolu sözlerle “bizi gruptan çıkarın” diyorlardı.

Gelen maillerde birkaç örnek;

“üyelikten beni de çıkartabilseniz sevinirim”

“Gruptan çıkma talebi‏”

“Beni gruptan çıkarın lütfen çok gereksiz mail almaktayım.‏”

“Mail grubundan çıkmak istiyorum‏”

“Tepki‏”

Bu başlıkları görünce avukatların neye tepki gösterdiğini merak ettik, araştırdık. Avukatların ilk tepkisi grupta bir avukat'ın Şair Eşref'in sesli bir slayt gösterisine idi. Slaytın içeriği; Hiciv ve Taşlamaları ile kendi tarzını yaratan Şair Eşref'in küfür içeren dörtlüklerinden oluşuyordu.

Avukatların tepki gösterdikleri Şair Eşref’in hikâyelerinden birisi şöyle;

ŞAİR EŞREF sesli slaytı

ŞAİR MEHMET EŞREF, 1847 YILINDA MANİSA-GELENBE’DE DÜNYAYA GELDİ,1912 DE AYNI KASABADA  ÖLDÜ. 

İYİ BİR MEDRESE TAHSİLİNDEN SONRA MANİSA’DA  TAHRİRAT KALEMİNDE MEMURİYET HAYATINA BAŞLADI. MALMÜDÜRLÜĞÜ VE KAYMAKAMLIK YAPTI. GÖRDES KAYMAKAMI OLDUĞU DÖNEMDE GÖRDÜĞÜ YOLSUZLUKLARI ŞİİRLE DİLE GETİRDİĞİNDEN BİR YIL HAPİS VE SONRA GÖZALTINDA TUTULDU 1903 YILINDA KAÇTIĞI MISIR’DAN 2.MEŞRUTİYETİN İLANIYLA DÖNDÜ.

DEVRİN MİZAH DERGİLERİNE YAZILAR YAZDI.. HİCİV VE TAŞLAMALARI İLE TANINDI..

Eşek ve Paşa
Kâmil Paşa, Kıbrıs’a geziye gidiyordu. Eşref'e " Bir isteğin varsa getireyim " dedi. Eşref buna çok sevindi: " Paşam görüyorsunuz artık yaşlandım, yürüyünce yoruluyorum yokuş da çıkamıyorum. Bana bir Kıbrıs eşeği getirirseniz ömür boyu size duacıyım " der.
Kâmil Paşa'yı dönüşünde, Eşref de karşılamaya gitmiştir. Paşa, Eşref'i görünce: " aaa, Eşref, affedersin istediğini getirmeyi unutmuşum, seni görünce eşek aklıma geldi " demiş. Eşref ‘de:
" Aman Paşam, üzülmeyin, o eşek gelmese de olur, siz geldiniz, ya, sağolun."

Ancak konuştuğumuz avukatlar meselenin bundan ibaret olmadığını, bir slayt gösterisi ile ağıza alınmayacak, yakışıksız paylaşımlar yapıldığını söylediler. Bu paylaşımlara tepki gösteren avukatlar adminden bu paylaşımları yayınlamamasını, bu tür paylaşımların yayınlanmaya devam etmesi halinde gruptan ayrılacaklarını admine iletmişler. Avukatlar Adminin bu tür yayınları durdurmadığını görünce de bu kez yukarıda örneklerini verdiğimiz tepki maillerini göndermeye başlamışlar.

Tepki mailleri gönderen avukatlara, tepkilerinin nedenleri sorduk;

“Bu paylaşımların grubun tarzına uygun olmadığını düşünüyorum, bazen öyle saçma paylaşımlar geliyor ki artık rahatsız edici boyuta ulaştı, bu nedenle gruptan kesinlikle çıkmak istiyorum”

“ Ben, grubun amacının sadece haberleşme olduğu düşünerek böyle bir grupta olduğumu düşünüyordum. Bazen öyle saçma paylaşımlar oluyor ki artık rahatsız olmaya başladım”

“ Bu gruba nasıl dahil edildiğimi dahi bilmiyorum. Önce ilke Çağdaş Avukatlar Grubunun üyesi bir avukat değilim ve bu paylaşımlar beni rahatsız ediyor.

“Grup üyesi avukattan bir mail geldi, farkındaysanız meslektaşım dahi diyemiyorum, avukat diye söz ediyorum kendisinden. Bir avukatın böyle bir mail paylaşması kabul edilemez. Ben diğer arkadaşlarım gibi öncelikle ‘bu gruptan çıkmak istiyorum talebi’ yerine, adminden bu konuyla ilgili bir kınama yazısı bekliyorum. Detaylı bir açıklama, hatta bu paylaşımı yapan kişi hakkında bir açıklama ve gruptan çıkarılmasını beklediğime dair bir mail yazdım. Ancak görüyorum ki grup yöneticileri tarafından bir sahiplenme söz konusu. Çünkü ne bir açıklama yapıldı ne de grup üyesi avukat bu gruptan çıkarıldı. Ancak böyle bir işlem yapılmadığı takdirde ben de bu grupta olmak istemediğimi yazılı olarak bildirdim. Üstelik ben Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubuna üye bir avukat değilim. Hatta ben KAV grubuna üye bir avukatım. Sonuç olarak hepimiz İstanbul Barosu’na mensup avukatlar olduğumuz ve tek bir çatı altında birleştiğimiz için bilgim olmadan dâhil olduğum bu mail grubundan almış olduğum mailler beni rahatsız etmiyordu. Taki bu güne kadar. Bu kadar tepki alan bir grubun admini bir açıklama dahi yapmıyor, bu kadar kayıp vermeyi göze alabiliyorsa ve bir takın arkadaşlar üyelikten nasıl çıkılacağının tariflerini verebiliyorsa bu grupta kalmanın bir anlamı da olmayacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Adminin grup üyelerine gönderdiği maillerde ki şu not ilgi çekici;

Bu mesajı "Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’na üye olduğunuz için aldınız:
Bu gruba üyeliğinizi SONLANDIRMAK İÇİN
[email protected] adresine boş bir e-posta gönderin. Bu gruptan çıkınca, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun Seçmen Kütüğünden de çıkmış olacaksınız.”

Görüştüğümüz bir avukatın bu kalıp yazıya yorumu şu şekilde olmuştur;

“Grup üyeliğinden çıkmak istemekle ve çıkmak ile seçmen kütüğünde de çıkarılacaksınız demek, hukuken kabul edilecek bir şey değildir. Bunu kabul etmek mümkün değildir ”dedi.

Yine grup içerisine gönderilen bir protesto maili üzerine kendisine ulaştığımız Av. Abdurrahman Bayramoğlu grup mailinde şunları ifade etmiştir;

Sayın grup yöneticisi,

Uzun zamandır tarafıma bu iletişim grubundan mailler gelmektedir. Birçoğunu okumadan sildiğimi belirtmeliyim. Ancak son birkaç gündür yoğunlaşan çıkma talepleri üzerine merakımdan gelen maillere baktığımda, dikkatimizden kaçan bir uyarı mesajının farkına vardım.
Bu iletişim grubundan çıkmak istediğimizde yapmamız gerekenin ne olduğu sayfanın dibinde yazmakta.

Ancak ilginç olan orada yer alan;
"Bu mesajı "Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu" na üye olduğunuz için aldınız: Bu iletişim grubundan çıkmak istediğimizde yapmamız gerekenin ne olduğu sayfanın dibinde yazmakta. Bu gruba üyeliğinizi SONLANDIRMAK İÇİN [email protected] adresine boş bir e-posta gönderin. Bu gruptan çıkınca, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun Seçmen Kütüğünden de çıkmış olacaksınız." ibaresi.
Bildiğim kadarıyla Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun resmi bir iletişim grubu ve girilip çıkılabilen resmi bir seçmen kütüğü de yoktur.
Bu nedenle, bu iletişim grubunu oluşturup, bu notla çıkmak isteyenleri tehdit edenleri protesto etmek amacıyla, bu mail grubundan ve bu notu yazanların "seçmen kütüğünden çıkıyorum.
Saygılarımla.
Av. Abdurrahman Bayramoğlu

 

Gruba nasıl üye olduklarını dahi bilmeyen avukatlar varken, üstelik Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubuna dâhil olmayıp, başka grupları destekleyen avukatlar bulunurken, bu mail grubunun sadece Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi olan bir grup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Üstelik olsa da olmasa da böylesine tehditkâr bir açıklama ile gruba üye olmak, seçmen kütüğüne dâhil olmak isteyen birinin de kazanılması zor olacaktır.

Bir de biz Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun bir seçmen kütüğü olup olmadığını tam olarak hatırlayamadık.

Sizin bir fikriniz var mı?

Var mıydı gerçekten!  


Adaletbiz