İstanbul Barosu yönetimini siyasi gerekçelerle tanımayan Adalet Bakanlığı’nın 100 yeni avukatın ruhsatını reddettiği iddia ediliyor. Genç avukatların tek “suçu” İstanbul’da ikamet etmeleri nedeniyle İstanbul Barosu’na bağlı çalışacak olmaları.

Avukat Eren Can ruhsatının çıkmaması üzerine konuyu takip ettiğinde bu vahim durumla karşı karşıya kaldığını anladı. Ruhsat başvurusu 21 Şubat’ta İstanbul Barosu’ndan Barolar Birliği’ne giden, 1 Mart’ta da Adalet Bakanlığı’na ulaşan Eren Can, bugüne kadar ruhsatının çıkmaması üzerine Barolar Birliği’ni aradı. Barolar Birliği’nin ruhsat başvurusunun Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiğini öğrenmesi üzerine İstanbul Barosu’na giden Can, burada kendisini tek olmadığını, 100 avukatın başvurusunun İstanbul Barosu yönetiminin imzası bulunduğu için reddedildiğini, 80’inin ise bekletildiğini öğrendi.

“Kocaeli’de ikamet etsek ruhsat almıştık”

erencanİstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesi hakkında Balyoz davasıyla ilgili baskı yapmak suretiyle mahkeme, hakim ve savunmaya engel olmak iddiasıyla açılan dava gerekçesiyle AKP Baro yönetiminin düştüğünü savunuyordu. İstanbul Barosu ve Barolar Birliği ise bu görüşe katılmıyor, yargılanmanın tamamlanmadığını, beraatın veya avukatlığa engel olan sınırın altında bir cezanın da olası olduğunu söylüyordu.

Sendika.Org’a konuşan Eren Can, Adalet Bakanlığı’nın siyasi gerekçelerle aldığı bu tutum nedeniyle en az 100 avukatın mağdur olduğunu söyledi. Eren Can, “Kocaeli’de ikamet etseydik şu an ruhsat almıştı. Adalet Bakanlığı, siyasi gerekçelerle, sırf İstanbul’da ikamet ettikleri için 100 yurttaşın mesleğe başlama hakkını elinden alıyor” dedi.

Sendika.Org